Siyaset Kat karşılığı Kıbrıs çözümü
Paylaş
Kat karşılığı Kıbrıs çözümü

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerde Türkiye ve KKTC, mülkiyet konusunda Rumları ve BM'yi şaşırtan yeni bir açılım paketi hazırladı

Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafı, 36 yıldır yürüttüğü “mülkiyet sorunu global takas ve tazminatla çözülecek” politikasından vazgeçerek, ilk kez Rumların 1974 öncesinde KKTC’deki tüm mülkiyet haklarına insan hakları temelinde çözüm getirecek bir formül hazırladı.

Kazan-kazan esasına dayalı formüle göre, Kıbrıs özel bir mortgage sistemi ile finans merkezi, TOKİ (Toplu Konut İdaresi) formülüyle de dünyanın en büyük kentsel dönüşüm bölgesi olacak.

Türkiye Rumların hesapladığı 30 milyar dolarlık tazminattan da kurtulacak. Geçen yıl yönetim ve güç paylaşımı konusunda, “Nüfus çoğunluğuna sahip olmalarına rağmen Rumların Türk lidere de oy vermesini öngören 12 maddelik paketi” masaya koyan Türk tarafı, 2’nci Kıbrıs paketinde, en zor sorun olarak kabul edilen mülkiyet konusuna çözüm getiriyor.

Hürriyet gazetesinin tam metnine ulaştığı 46 sayfalık mülkiyet paketi, TOKİ ve DSİ uzmanlarından da görüş alınarak, aylar süren hazırlığın ardından 18 Haziran’da Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in de katıldığı Kıbrıs zirvesinde son şekline kavuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, paketi hazırlayanları tebrik etti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ekibi, paketi bir bütün olarak 6 Eylül’de pazarlık masasına koydu.

FORMÜL NE ÖNGÖRÜYOR?

Eşit temsil:
Mahkeme yetkisinde ortak bir mülkiyet komisyonu kurulacak. KKTC’deki Türklerin tapularına dokunulmayacak. Çoğu Türkiye kökenlilere verilen ‘tahsisat tapuları’ da geçerli kalacak.

İade sistemi: Rumlara, boş yerler hemen iade edilecek. İade almayanlara, kamuya ait araziler ve vakıf ya da kilise arazilerinden alternatif yerler verilecek. Kuzeye gelecek Rumların sayısı Türk nüfusun yüzde 15’ini aşamayacak.

Şirket kurulacak: Türk ve Rumların eşit temsil edildiği TOKİ benzeri bir inşaat şirketi kurulacak. İlk sermayeyi Türkiye, ABD ve Yunanistan’dan sağlayacak şirket, Rumların kapalı Maraş kenti ve Türklerin de güneyde bıraktığı 450 bin dönüm arazinin tapularını devralacak.

Rumlar da dönüşecek: Dev kentsel dönüşüm projelerine başlanacak. Larnaka, Baf ve Limasol gibi Rum kentlerinde bulunan büyük Türk arazileri de yeniden imar edilecek. Değerlenen yerler Rum mülkleri ile takas edilecek. Kalan yerler satışa çıkartılarak tazminat fonu oluşturulacak.

Haberin Devamı