Tamer Heper Kat mülkiyeti kurulmamış
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyeti kurulmamış

Haberin Devamı

Binamız 1960’ta yapılmış. Ben tapudan araştırdım binamıza ait yönetim planını bulamadım. Binamızı kat mülkiyetine göre yönetmemiz suç olabilir mi? ● A.G.
1960’ta henüz Kat Mülkiyeti Kanunu yoktu. Kat Mülkiyeti Kanunu 1965’te çıktı. Bu durumda anlaşıldığı kadarı ile binada kat mülkiyeti tesis edilmemiş. Binalarda kat mülkiyeti tesisi mecburi değil. İsteyen kat mülkiyetine geçer, isteyen geçmez. Bir binanın tümü bir kişiye ait ise bu yeri bu hali ile kullanabilir. Şayet birkaç kişiye ait ise onlar da ortaklık hükümlerine göre kullanabilirler. Böyle bir durumda da binaya ait yönetim planı olmaz. Zira yönetim planı Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan bir husustur.
Kat mülkiyetine tabi olmayan binalarda yönetim planı yapılması mecburiyeti yoktur. Bina şayet birkaç kişiye ait ise ortaklık hükümlerine göre yönetilir. Sizin de tapu dairesinde yönetim planını bulamayışınız bu nedenledir. Şayet binanızda kat mülkiyeti tesis etmek isterseniz, var ise ortaklarınızla birlikte, yok tek başınıza malik iseniz kendiniz kat mülkiyeti tesisini talep edebilirsiniz. Binada kat mülkiyeti yok ama kat mülkiyeti varmış gibi yönetiyorsanız bunda suç unsuru yoktur. Böyle bir suç olmaz. Ancak kat mülkiyeti mevzuatı içinde yer almış olan kat malikleri kurulu, yönetici, denetçi, işletme projesi gibi sistemler işlemez. Ancak ortaklık hükümleri işler o kadar. Mesela masraflar hisse oranına göre paylaşılır, kararlar sayı ve hisse çoğunluğu ile alınır. Yani yaşanmaz bir durum değildir ama ideali kat mülkiyetine geçmektir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder