Hakan Çelik Katalonya ayrılırsa Avrupa da çözülür
HABERİ PAYLAŞ

Katalonya ayrılırsa Avrupa da çözülür

Haberin Devamı

Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmak üzere yaptığı referandum Avrupa’nın geleceğini de yakından ilgilendiriyor.

Eğer Katalonya bağımsızlığını ilan eder ve bu yolda ilerlerse birçok ülkede çözülme yaşanır. Büyük ihtimalle Belçika ikiye bölünür, İskoçya aynı yolu izler, Cebelitarık’ta tansiyon yükselir, Kuzey İtalya’da referandum olur, Korsika’da ve daha başka birçok yerde ayrılıkçı rüzgârlar şiddetlenir.

Avrupa’nın böyle bir dağılma sürecini kaldırabileceğini sanmıyorum. Zira büyük başkentlerde bu riski gördüğü için son bir haftadır itidalli açıklamalar yapılıyor; Katalonya’nın bağımsızlığının kabul edilmeyeceği mesajları veriliyor.

Bölünme ve parçalanma tehlikesini gören İspanya güvenlik güçleri, bağımsızlık yanlılarına görülmemiş sertlikte saldırdı. AB’nin hiçbir kurumundan dişe dokunur tepki gelmedi.



Fransa, Almanya ve İngiltere’de milliyetçi ve popülist akımlar hiç olmadığı kadar güç kazandı. Almanya seçimlerinde aşırı sağcı ve yabancı düşmanı AFD’nin elde ettiği güç ciddi bir alarm olarak görülmeli.

Avrupa, ekonomik krizi çözemez ve yükselen milliyetçi dalgayı yönetemezse 100 yıl önceki gibi bir çıkmazın içinde bulur kendini. Zengin bölgeler daha yoksul kesimleri artık finanse etmek istemiyor. Milliyetçi tepkiler sadece etnik veya dini temelli değil, refahı paylaşmama isteğine de dayanıyor.



Avrupa’nın kendi coğrafyasına yaklaşımıyla Ortadoğu’ya bakışı arasında derin uçurum var. İskoçya ve Katalonya referandumlarını tehlikeli gören AB ülkeleri; Türkiye, İran ve Irak’ı hedef alan ayrılıkçı hareketlere destek veriyor.

Türkiye 40 yıldır ayrılıkçı terör örgütüyle mücadele ederken Avrupa’dan hiç destek görmedi, hatta AB’nin başkenti niteliğindeki Belçika PKK’yı terör örgütü olmaktan çıkaran adımlar attı.

Türkiye 15 Temmuz darbe kalkışmasıyla yıkılma tehlikesi yaşarken sırtını dönen Avrupalılar kendi meseleleri söz konusu olunca tek ses oluyor. Özetle, bıktırıcı bir ikiyüzlülük içindeler.



Amerika’daki saldırı: ABD’nin Las Vegas kentini kana bulayan Stephen Paddock isimli bir saldırgan dün en az 58 kişi katletti. Yüzlerce kişiyi de yaraladı.

Sebebi ve motivasyonu üzerinde çeşitli şüphelerin dolaştığı bu üzücü olaydan ötürü ABD hükümetine ve ulusuna başsağlığı dilerim.

Umarım Amerikalılar bu korkunç olaydan sonra silahlanma politikasını köklü şekilde gözden geçirirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder