Dünya Katalonya'da olaylı referandum: Yüzlerce yaralı var

Katalonya'da olaylı referandum: Yüzlerce yaralı var

Paylaş
Katalonya'da olaylı referandum: Yüzlerce yaralı var

İspanya’da ​referandumda oy verme işlemleri sona erdi. Gün içerisinde yaşanan protestolar sonucu polisin müdahalesinde yüzlerce kişi yaralandı

Dakika dakika referandum

23.35
Katalonya Sağlık Bakanlığı polis müdahalesinde 844 kişinin yaralandığını bildirdi.

22.50 İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’da yapılan referandumla ilgili olarak, "Referandum, hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıdır" dedi.

22.00 Katalonya Sağlık Bakanlığı, polis müdahalesinde bazılarının durumunun ciddi olmak üzere 761 kişinin yaralandığını bildirdi. ​

21.00 Referandumda oy verme işlemleri sona erdi. Tartışmalı referandumda 5.4 milyon seçmenden, 2.2 milyonu sandığa gitti.

20.00 Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, polis müdahalesinde bazılarının durumunun ciddi olmak üzere 460 kişinin yaralandığını bildirdi.

19.00 İspanya İçişleri Bakanlığı: 12 polis memurunun yaralandığı ve 3 kişinin de tutuklandığı bildirildi.

15.47 Barcelona Belediye Başkanı: Başbakan Rajoy istifa etsin

Oyunu kullanan Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau "Bu bir demokrasiyse polis müdahalesi bir an önce durmalı ki diyalog kurabilelim" dedi. Colau, Başbakan Mariano Rajoy'yu istifaya davet etti.

14.27 Barcelona Kulübü'nün, Katalonya'da çıkan olaylar nedeniyle İspanya Birinci Futbol Ligi'nin (La Liga) 7. haftasında bugün oynanması planlanan Las Palmas maçı için erteleme talebinde bulunduğu öne sürüldü.

13.43 Vali Millo: Polis profesyonel davranıyor, müdahale orantılı

13:18: Las Palmas bugün deplasmanda Barcelona ile oynayacağı maça İspanya bayrağı ile çıkma kararı aldı.

12.25 Katalan hükümeti sözcüsü: Vali Millo istifa etsin.

12.20 Katalan yetkililer: Oy verme merkezlerinin yüzde 70'i açık.

12.04 'Plastik mermiyle müdahale' iddiaları: Gözaltılar var.

11.41 İspanya: İstemediğimiz şeyleri yapmak zorunda kaldık.

İspanyol hükümetinin Katalonya Valisi Millo: Yasa dışı olan bir referandumu engellemek için seçim masaları, sandıklar ve oy pusulalarına müdahale ediyoruz. İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık.

11.05 Jandarma, bazı oy kullanma merkezlerinde interneti kesti.

11.00: İspanya polisi, Katalonya referandumunda oy vermeye çalışan seçmenlere müdahale ediyor. Çok sayıda yaralı var.



10.40: Barcelona'daki bağımsızlık referandumunda, Katalonya Başkanı Puigdemont'un oy kullanacağı merkezin etrafı sarıldı. Ancak Puigdemont'un tüm müdahalelere rağmen oy kullandığı bildirildi.

10.30: Katalon lider Carles Puigdemont oy kullanacağı Girona bölgesindeki seçim merkezine de el konulduğu açıklandı.




10.23: İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Katalonya referandumu için oy kullanan halka saldıran polislerin videosunu paylaşarak, "Bu referandum yasal değildi!" ifadelerini kullandı. ​

10.14 Barcelona'daki bir oy kullanma merkezinde polis ile vatandaşlar arasında arbede çıktığına dair haberler geliyor.



10.00: Referandumda oy kullanma işlemlerinin başlama saati. İspanyol polisi okullar önünde biriken kalabalığa engel olmaya çalışıyor. Bölgede gerginlik tırmanırken, polis kuvvetleri yer yer kalabalığı ayırmak için cob kullanıyor.



09.00: Bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütleri ve Katalonya yerel hükümeti, halka sabah erken saatte oy kullanılacak okulların önüne gidip, uzun kuyruklar oluşturması çağrısında bulundu.



İspanya İçişleri Bakanlığı ise 10 binden fazla ulusal polis ve jandarmayı takviye güç olarak Barcelona'ya gönderdi. Barselona limanına gelen üç büyük gemide konaklayan takviye güvenlik güçlerinin, 1 Ekim ve sonrasında gerçekleşebilecek olası şiddet olaylarına karşı hazır bekletildiği açıklandı.



İspanya’da çok tartışılan Katalonya bağımsızlık referandumu için iki koldan çalışma yürütülüyor.

Katalonya'da halk yasaklanan referandumun yapılabilmesi için oy kullanma yerlerinde nöbetini sürdürürken, İspanya merkezi hükümeti polisin oy verme yeri olarak kullanılması planlanan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.

Polis de Katalonya'daki telekomünikasyon merkezini işgal etti.

İŞGALCİLERİN ÇOĞU EBEVEYNLER VE ÇOCUKLAR




Oylamayı durdurmak için yürütülen operasyonlarda, sandıkların kurulduğu binden fazla okul mühürlendi. Oy verme merkezlerinde polis müdahalesini engellemek isteyenler cuma gününden itibaren çocuklarla birlikte nöbet tutmaya başladı. Operasyonlar kapsamında ayrıca, referandum malzemelerinin hazırlandığı binalar basıldı. Hazırılıklara katılan kamu personeli hakkında yasal işlem başlatıldı, gözaltına alınanlar oldu.​

İspanyol polisi son olarak Katalan yönetimine ait telekomünikasyon merkezini ablukaya aldı.

"EVDE KENDİ YAPTIĞINIZ OY PUSULALARINI KULLANABİLİRSİNİZ"


Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bugün yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaptı ve evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.



İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.

Katalan lider Carles Puigdemont, Cuma günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, referandumun engellemelere rağmen yapılacağını söylemişti. Puigdemont, "2 binden fazla oy kullanma yerinde her şey hazır. Oy sandıkları ve oy pusulaları mevcut. Halkın fikirlerini ifade edebilmeleri için her şeyleri var" demişti.

"BUGÜNDEN SONRA HER ŞEY FARKLI OLACAK"


İspanyol basını, Katalonya'daki referandum girişimini manşetlerine taşıyarak, "Bugünden sonra her şeyin farklı olacağı" yorumunu yaptı.

Ülkenin yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, "İspanyol demokrasisi en büyük meydan okumasıyla karşı karşıya" başlığıyla verdiği haberde, "Hakim, internetten oy kullanımı ve elektronik oy sayımını önledi", "Başbakan Rajoy, referandum sonrasında birliği ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin lideri Pedro Sanchez ve liberal görüşlü Ciudadanos partisinin lideri Albert Rivera ile uzlaşarak kurmaya çalışacak", "Katalonya'da ve İspanya'nın diğer bölgelerinde binlerce kişi ulusal birlik için yürüdü" ara başlıklarını kullandı.

El Mundo gazetesi "Katalonya'daki isyan devletin gücünü sınıyor" manşetini kullanarak, "Başbakan Rajoy, Kral ve muhalefet alarm durumunda" yorumunda bulundu.

Katalan gazetelerinden La Vanguardia da "Katalonya, 1 Ekim provasında" başlığı altında verdiği haberde "Bağımsızlıkçılar, yasakları çiğneyerek büyük katılımlı oy kullanmayı planlıyor. Okullar ailelerle doldu." diye yazdı.

MADRID REFERANDUMU YASA DIŞI SAYIYOR


Tansiyonun yükselmesi Madrid yönetiminin referandumu yasa dışı saymasından kaynaklanıyor.

Anayasa Mahkemesi, bağımsızlık için halk oylamasına gidilmesini İspanya’nın toprak bütünlüğüne vurgu yapan yasaya aykırı olduğuna hükmetti. Katalonya’nın yerel hükümeti ise referandumun demokratik bir hak olduğunu savunuyor.



İspanya'nın kuzeydoğusundaki 7,5 milyon nüfuslu Katalonya Özerk Bölgesi'nin kendi dili ve kültürü var. Katalonya özerk bir bölge olsa da, Katalanlar İspanya Anayasası'nda ayrı bir ulus olarak tanımlanmıyor.

Zengin bir bölge olan Katalonya'da, finansal krizin İspanya ekonomisini de sarsması sonucu özellikle son 5 yılda bağımsızlık talebi arttı.

Yetkililerin referandumu engelleme girişimlerinden biri oy pusulalarını toplatmaktı. Savcılar da referandumla ilgili internet sitelerinin kapatılması emrini vermişti.

Referandumu düzenleyen 10'dan fazla siyasetçi de gözaltına alınmıştı.

BBC Türkçe/euronews/sputnik/AA

Haberin Devamı