Beden Sağlığı Katarakt ameliyatları artık daha kolay

Katarakt ameliyatları artık daha kolay

Paylaş
Katarakt ameliyatları artık daha kolay

Eskiden katarakt ameliyatları uzun sürüyordu. Artık işlem 10 dakika gibi kısa sürede tamamlanabiliyor. Çok odaklı lensler sayesinde tek ameliyatla hem katarakttan hem de uzak ve yakını görme sorunundan kurtulabilirsiniz

Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, merak edilenleri anlattı:

Katarakt ameliyatı zor mu?

Eskiden daha zordu, süre 1 saate kadar uzayabiliyordu. Fako tekniğiyle hem operasyon süresi kısaldı, hem de hasta ertesi gün normal yaşamına dönebilir hale geldi.

İşlem nasıl yapılıyor?

Fako yönteminde bulanıklaşmış lens çıkarılıp yerine yapay lens konularak görüş düzeltiliyor. Halk arasında bu yöntem lazer olarak biliniyor. Konforlu ve ağrısız bir ameliyat. Hastaya damar yoluyla sakinleştirici uygulanıyor. Hazırlık süreci dışında işlem 10 dakika sürüyor. Tabii hastanın gözünde ilave sorunlar varsa süre uzayabiliyor. İşlemden sonra göze dikiş konulmuyor.

Ameliyatta kullanılan çok odaklı lenslerin avantajları neler?

Çok odaklı (multifokal) göz içi lensleri sayesinde katarakt ameliyatı sonrası kişi hem katarakt sorunundan kurtuluyor hem de uzak ve yakını gözlüksüz görmeye başlıyor. Numaralar ömür boyu değişmiyor. Şu anda 3’üncü nesil göz içi mercekleri çıktı. Multifokal göz içi merceklerinin kalitesi ve performansı çok arttığı için hasta memnuniyeti ileri düzeyde. Hastalar, ilaç prospektüslerini dahi görebilecek aşamaya geldiler. Işık parlaması sorunu hemen hemen ortadan kalktı. Multifokal göz içi merceklerinde doktor deneyimi ve mercek kalitesi çok önemli. Hastanın yaşam tarzına göre doğru lens seçilmeli. Hastayı iyi tanımak, yaşam şeklini sorgulamak ve ona göre en doğru lens ve modeli belirlemek lazım.


Katarakta karşı düzenli kontrolden geçin (Katarakt tedavisi)

Hastalar nelere dikkat etmeli?

Katarakt ameliyatında gözün sadece dış yüzeyine değil, iç kısmına da müdahale edilir. Bu nedenle doktor deneyiminin ön plana çıktığı tedavilerden biridir. Hasta katarakt ameliyatı olmadan önce mutlaka doktorunun bu konudaki deneyimini sorgulamalı. Özellikle çok odaklı lensler özel tecrübe gerektiriyor. Bu lenslerin hiçbir şekilde kaymaması lazım. Ayrıca ameliyat sonrası uzakta numaranın sıfıra çok yakın olarak ayarlanması gerekiyor. Uzakta numara kaldığı takdirde 2 ay sonra kalan numara lazerle tekrar sıfıra çekiliyor. Bir de katarakt operasyonlarında iki göze aynı anda değil, belirli aralıklarla 2 farklı zamanda işlem yapılmalı.

Haberin Devamı

3 ODAKLI LENSLE RAHAT GÖRÜŞ

Yeniliklerden biri trifokal göz içi lensleri. Multifokal lenslere üstünlüğü şu: Orta mesafede de iyi bir görüş sağlıyor. Multifokal lensler 2 odaklı yani yakın ve uzak odak özelliği taşıyor. Hastalar 40-80 cm arasındaki mesafeyi bulanık görüyor. Trifokal lensler 3 odaklı olduğu için bu sorunu ortadan kaldırıyor. Hasta bilgisayarda çalışırken, televizyon izlerken, mutfakta çalışırken daha rahat görüşe kavuşuyor. Başka bir avantajı, gece görüşünde parlamaların olmaması. Bu arada merceğin UV koruması olduğu için gözler güneşin zararlı etkilerinden korunuyor.

SARI NOKTAYA DAMLASIZ ÇÖZÜM

‘Damlasız katarakt cerrahisi’ yeniliklerden biri. Bu yöntemde ameliyat sırasında göz içine özel bir antibiyotik-kortizon karışımı veriliyor. Bu sayede hastalar operasyon olduktan sonra damla kullanmadan iyi görmeye başlıyor. Ameliyatlardan sonra hastalar 1 ay boyunca yaklaşık 400 kere göze damla damlatmak zorunda kalıyor. Bu da yaşam kalitesini o süre boyunca ciddi şekilde etkiliyor. Damlasız katarakt ameliyatı hastayı bu külfetten kurtarıyor. İlaç 1 ay içinde gözden kayboluyor. Bu yöntem, yaklaşık 3 yıldır Amerikalı doktorlar tarafından 70 binden fazla hastaya uygulandı. Güvenilir bir yöntem. Damla kullanan hastalarla kıyaslandığında enfeksiyon ve retinal ödem gelişme riski azaldı.

YARIN: Lazerle miyop ve hipermetroptan kurtulabilirsiniz

Haberin Devamı