Siyaset "Katil Erdoğan" demek suç değil
Paylaş
"Katil Erdoğan" demek suç değil

"Katil Erdoğan" demek suç değil

Tunceli'de geçen yıl, kapatılan DTP tarafından düzenlenen bir basın açıklaması sırasında 'Katil Erdoğan' yazılı pankart açıp aynı sözleri içeren slogan atan Kazım T. ile Ufuk K. hakkında savcılık tarafından 'kamu görevlisine hakaret' suçundan açılan dava sonuçlandı. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi, 'Katil Erdoğan' sloganını fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek, her iki sanık hakkında beraat kararı verdi.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen sanıkların avukatı Barış Yıldırım şunları söyledi:

"DTP'nin bir basın açıklaması sırasında 'Katil Erdoğan' sloganını attıkları tespit edilen iki partili hakkında Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme 'Katil Erdoğan' sloganını fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve beraat kararı verdi. Biz mahkemeye daha önce AİHM'de bu konuya benzer konularda alınan kararları hatırlattık ve bunun fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesini istedik. Mahkeme de bizim savunmalarımızı dinleyerek, sanıklar Kazım T. ve Ufuk K.'nin beraatine karar verdi."

PAKDEMİRLİ- DEMİREL DAVASINI EMSAL GÖSTERDİ

Avukat Barış Yıldırım, mahkemeye eski bakan ve milletvekili Ekrem Pakdemirli'nin Süleyman Demirel'e hakaret suçundan tazminat davasına çarptırılması ve Pakdemirli'nin bu kararı AİHM'e taşıyıp kazanmasını mahkemeye emsal gösterdiklerini belirtti. Pakdemirli'nin Demirel hakkında söylediği 'yalancı', 'lastikleri patlasın', 'Çankaya'nın şişmanı' ve 'Öbür dünyaya gidince Allah affetmez' gibi cümlelerini kullandığı için Türkiye'de tazminatla cezalandırdığını belirten Avukat Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ancak Pakdemirli AİHM'e yaptığı başvurusunda, bu söylemleri söylerken ifade özgürlüğü hakkını kullandığını belirtmiş, AİHM de bu talebi yerinde bularak, bu söylemlerin fikir özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtip Türkiye'yi mahkum etmişti. Biz de AİHM'in bu içtihadından yararlanarak AİHM'in bu kararını mahkemeye sunduk. Mahkeme de 'Katil Erdoğan' sloganını ve bildiride yer alan bu beyanı fikir özgürlüğü kapsamına alarak beraat kararı verdi."

Haberin Devamı

DHA