Gündem Katliam bahçesi

Katliam bahçesi

Paylaş
Katliam bahçesi

1. Dünya Savaşı yıllarında Erzurum Tepeköy'de Ermeni çeteleri tarafından katledilen Türklerin cesetlerini bulmak için 15 Haziran'da kazı yapılacak

520 bin Türk

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Rus ordusu ile ittifak yapan Ermeni çeteleri özellikle doğu illerimizde katliamlar yapmıştı. Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni çetelerinin, 1915-1919 yılları arasında Erzincan, Erzurum Kars, Van, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Ardahan ile Nahçıvan ve Azerbaycan’da 520 bin Müslüman Türk’ü katlettiğini söyledi.

Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum’a 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy’de, Ermeni çetelerin katlettiği 150 Türk’ün izlerini ortaya çıkarmak için 15 Haziran’da bilimsel kazı yapacaklarını açıkladı.

Bir günde bitecek

Tepeköy’de iki bina arasında kalan yeşil alanda kazı yapılacağını belirten Doç. Kürkçüoğlu şunları söyledi: “Rus Yarbay Tverdohlebof’un hatıratına ve Emniyet Genel Müdürlüğü Tahkik Heyeti raporuna göre 2 Mart 1918’de Taşnak Ermeni çeteleri otluk olarak kullanılan bir binada köyün kadınlarını, İbrahim Safa’nın evinin arkasında ise erkekleri katletmiş.

Haberin Devamı

Türk birlikleri 11 Mart 1918’de Tepeköy’ü Ermenilerden temizledi. Katledilenlerin hepsi, savaşla ilgisi olmayan köylülerdi. Katledilen kadınların cesetleri 1970’li yıllarda toplu mezardan çıkarılıp köy halkı tarafından şehitliğe defnedildi.

Biz kazıyı erkek şehitlerin bulunduğu alanda yapacağız. Kazı çalışması herhangi bir tereddüte yol açmaması için bir günde tamamlanacak. Toplu mezar medyanın gözü önünde açılacak. Tarihi gerçekler ne ise ortaya çıkacak. Daha sonra başka alanlarda da kazı yapılacak.”

Turgay İPEK/DHA