Gündem Kaval çalamayan çoban çareyi "cep"te buldu

Kaval çalamayan çoban çareyi "cep"te buldu

Paylaş
Kaval çalamayan çoban çareyi "cep"te buldu

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çobanlık yapan ancak sürüyü otlatırken rahatlatmak için uğraş vermesine rağmen kaval çalmasını öğrenemeyen genç çoban, çareyi, sürüye akıllı cep telefonlarına yüklediği müziği dinletmekte buldu

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde çobanlık yapan Melik Yıldız, sürüsündeki koyunları otlatırken rahatlatmak için tüm uğraşlarına rağmen kaval çalmayı öğrenemeyince çareyi teknolojiden yararlanmakta buldu. Anadolu’da küçükbaş hayvanları, sesiyle rahatlatarak daha verimli olmalarını sağladığına inanılan kavalın yerini, cep telefonları almaya başladı. İlçe merkezinde koyun, keçi güden ancak kaval çalmayı bilmeyen genç çobanlar, cep telefonlarına yükledikleri kaval müziğini küçükbaş hayvanlara dinletiyor. Sarıkamış’ın Tepe Mahallesi’nde yaşayan 17 yaşındaki küçükbaş hayvan çobanı Melik Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 saatini hayvanlarla geçirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

"ÇOK UĞRAŞTIM AMA ÖĞRENEMEDİM"

Sürünün kaval sesiyle rahatlayarak daha iyi otladığını, bu nedenle çobanların kaval çaldığını söyleyen Yıldız, kendisinin ise çok uğraşmasına rağmen kaval çalmayı öğrenemediğini ifade etti. Yıldız, kaval çalamayınca kendince çözüm düşündüğünü ve aklına internetten cep telefonuna kavalla çalınan türküler indirerek hayvanlarına bunu dinletmenin geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaval çalmak için çok uğraştım, denedim, bir türlü yapamadım. Aklıma teknolojiyi kullanmak geldi, internetten cep telefonuma kaval müziği indirdim ve hayvanlara dinlettim, gayet güzel oldu. İlk zamanda biraz zorluk çektik ama hayvanlar alıştı. Hayvanları otlattıktan sonra öğlen su içmeye ve ardından dinlendirmeye aldığımız süre içerisinde telefondan kaval müziklerini açarak koyunlarla beraber güzel vakit geçiriyoruz."

Haberin Devamı