Siyaset Kavgayla başladılar
Paylaş
Kavgayla başladılar

Anayasa değişiklik teklifi dün TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Üyelere dağıtılan mesir macunu espri konusu oldu. Vekiller görüşmelere yer kavgasıyla başladı

60 METREKARE SIKINTISI

AK Parti’nin 3’ü geçici toplam 30 maddeden oluşan Anayasa değişiklik teklifi dün TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

İlk toplantıya özellikle AK Parti’den komisyon üyesi olmayan vekiller büyük ilgi gösterdi. Saat 14.00’de başlayacak toplantı için hem gazeteciler hem de milletvekilleri saat 13.00’den itibaren 60 metrekalik toplantı salonuna geldi.

Toplantıda önce ‘yer kavgası’ yaşandı. Komisyon Başkanı AK Partili Burhan Kuzu’nun uyarısıyla üye olmayan vekiller kaldırıldı.

‘GÖNÜL İSTERDİ Kİ’

Toplantı başlamadan bir konuşma yapan Burhan Kuzu, Anayasa’nın, 150-200 yıldır tartışılan bir konu olduğunu belirterek, “Gönlümüz isterdi ki yeni bir Anayasa yapmış olalım. Bugün başka bir konuyu gündeme alalım” dedi.

17’nci Anayasa değişikliği için toplandıklarını söyleyen AK Partili Kuzu, sözlerini bitirdikten sonra foto muhabiri ve kameramanlara “Salonu terk edin” dedi.

MHP’li Faruk Bal, “Bizim de görüşlerimiz var. Niye siz konuştuktan sonra, kameraları çıkarıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

USUL TARTIŞMASI

Yer kavgasının ardından bu kez ‘usul’ tartışması başladı. AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu ilk teklifte ‘çakma’ imzaların bulunduğu ortaya çıkmış, bunun üzerine imzalar yenilenmiş ve bir kez daha Meclis’e sunulmuştu.

Bu gelişmeyi hatırlatan CHP’liler “AKP’nin verdiği ilk teklif düşmedi. Teklifin düşebilmesi için bütün milletvekillerinin imzalarını geri çekmesi gerekli” iddiasında bulundu.

Bu görüşe MHP de destek verdi. Ancak AK Partili üyelerin karşı çıkmasıyla bu tartışma da sonlandı.

‘ANAYASA’YA AYKIRI’

Komisyonun CHP’li üyeleri ‘usul’ tartışmasından sonra bu kez de “Anayasa değişikliği önerisi Anayasa’nın ruhuna aykırı” diyerek görüşmelere geçmeden önce paketin reddedilmesi yönünde önerge verdi.

CHP’li üyeler “Bu AKP’nin yargıyı ele geçirme projesidir” derken, MHP’li vekiller de “Bu Anayasa değişiklik teklifi değil, AKP fermanıdır.

Görüşülmeden reddedilmeli” önerisini getirdi. Tartışmaların ardından CHP’nin önergesi AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi.

2

Haberin Devamı