Gündem Kaybettiyseniz 'Çaldırdım' demeyin

Kaybettiyseniz 'Çaldırdım' demeyin

Paylaş
Kaybettiyseniz 'Çaldırdım' demeyin

Nüfus cüzdanını kaybedenler, 69 lira idari para cezasını ödememek için 'Çaldırdım, gasp edildim' diyebiliyor ama...

Son dönemlerde 'içinde kimlik kartımın bulunduğu cüzdanım çalındı' diyerek polis merkezlerine şikâyet edenlerin sayısının artması üzerine, emniyet yetkilileri harekete geçti. Polisler şaşırtıcı yöntemi ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, kimlik kartlarını kaybeden vatandaşlar, 69 TL'lik idari para cezasını ödememek için, nüfus müdürlüğü yerine 'gasp edildim' diyerek soluğu polis merkezlerinde alıyor. Böylece idarî para cezasını ödemekten kurtuluyor. Ancak görevli memuru oyalamak ve yalan beyan vermek gibi suçlar için kanunda 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

'SUÇ ORANINDA ARTIŞ' OLARAK YANSIYOR

Kimlik kartlarını kaybeden kimi vatandaşların yasada öngörülen idarî para cezasını ödememek için gasp edildiği yönünde suç duyurusunda bulunduğunu tespit etti. Polis merkezine başvuran vatandaşlar, böylece 69 liralık cezayı ödemekten kurtuluyor. 2003 yılında çıkarılan kanuna göre doğal afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör sebebiyle kimlik kaybedildiğinde 69 liralık idarî para cezasının uygulanmaması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Ancak yapılan ihbarların tümünü değerlendirmek zorunda kalan polis, ağır bir iş yükünün altına giriyor. Bu da önemli oranda zaman ve işgücü kaybına sebep oluyor. Bu ihbarlar, birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Asılsız ihbarlar sebebiyle gasp, hırsızlık, kapkaç ve yankesicilik gibi suçlarda kâğıt üzerinde yüzde 30-40 civarında bir artış meydana geliyor. Böylece bu suçlar, kayıtlara yüksek oranlı suçlar olarak geçiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emniyet yetkilisi, bu şekilde ihbar yapan vatandaşların tespit edilerek 'görevli memuru oyalamak ve yalan beyan vermek' suçlarından haklarında işlem yapıldığını belirtti. Görevli memuru oyalamak ve yalan beyan vermek gibi suçlar için kanunda 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.