Gündem Kaybolan dağcı kurtlardan son anda kurtuldu

Kaybolan dağcı kurtlardan son anda kurtuldu

Paylaş
Kaybolan dağcı kurtlardan son anda kurtuldu

Ağrı Dağı'na tırmanırken kaybolan ve yardım isteyen Emre Varol 6 saatlik çalışma sonucu kurtarılmıştı. Emre Varol yaşadığı dehşet anlarını şöyle anlattı

Dağcılık sporuyla ilgilenen Ankaralı Bilgisayar Mühendisi Emre Varol (34), geçen pazar Ağrı Doğubeyazıt'a ulaşarak 5 bin 137 metrelik Ağrı Dağı'nın zirvesine doğru solo (tek başına) tırmanışa geçmişti. Önceki gece 4 bin 200 metre yükseklikte donma tehlikesi geçirip cep telefonu ile yardım isteyen dağcı 6 saat süren çalışmalar sonucu kurtarılmıştı. Sağlık durumu iyi olan Emre Varol kabus gecesinde yaşadıklarını anlattı. Zirveye çıkarken rotayı bilmediğim için yolunu kaybettiğini ve bu nedenle 4 saatte ulaşması gereken noktaya 8 saatte vardığını belirten Emre Varol, "Hava karardığı için 3 bin metrede bir kamp kurdum. Gece kurtlardan dolayı dışarı çıkamadım. Akşam sadece çadırın etrafında 5 kurt vardı. Sürekli uluyorlardı. Karanlıkta dışarı çıkmak mümkün değildi. Bu yüzden sabah daha güvenli olacağını düşündüm ve sabah yola çıktım." diye konuştu.

YOLU ŞAŞIRINCA ÖLÜM TEHLİKESİ YAŞADI

Önce 4 bin 200 metredeki kampa uğradığını belirten Varol, "Sonra yolu şaşırdım. Klasik rota yerine dağcı İskender Iğdır’ı (AKUT kurucularından olan ve 2000 yılında Ağrı Dağı'nda yaşadığı kaza sonucu ölen dağcı) düşerek yaşamını yitirdiği Cehennem Vadisine girmişim. Vadinin sonunda buzulda balkon dediğimiz askıda kaldım. Askıda kalmam yarım saat sürdü. O esnada kazma kullanarak kendimi sağlama aldım ve arkadaşlarıma mesaj atarak yardım istedim. Sonra kendi imkanlarımla askıdan çıkmayı başardım ve tekrar yolumu kaybettim. Dağın batı yönünde inişe geçtim yanlış yolda gittiğimi fark edince tekrar 4 bin 200 metre kampına doğru tırmanışa geçtim" dedi.

'KURT SÜRÜSÜ BENİ TAKİP EDİYORDU'

Daha sonra Doğubayazıt Alan Kılavuzları Arama Kurtarma ekibine mesaj atarak 4 bin 200 metre kampında olduğunu ve 3 bin 700 metre kampına doğru inişe geçtiğini bildiren Emre Varol, "Aşırı üşüyordum ve sıvı kaybım vardı, hemen sıvı takviyesi aldım. Tekrar inişe geçtiğim sırada yukarı tepelerde kurtlar beni izliyordu. Yaklaşık 3 bin 500 metreye kadar kurtlar beni takip etti. Ben de bu arada beni almaya gelen kurtarma ekibine el fenerimle uyarı ışığı yakıyordum, sağ olduğumu ve konumumu bilmeleri açısından. Çadırıma geldim el fenerimi açık bıraktım ve ıslanan elbiselerimi değiştirdim, çok üşümüştüm. Tulumun içine girdim ve gelen ekibin beni kurtarmasını bekledim. Benim askıda kaldığım Cehennem Vadisinde daha önce birkaç dağcı düşerek hayatını kaybetmiş. Eğer o vadiden kaysaydım beni bulamazlardı, çünkü çok uzun ve derin bir vadidir. İskender Iğdır’ın düşüp öldüğü yerden kurtulduğum için iki rekat şükür namazı kıldım. Yaşadığım için şanslıyım" diye konuştu.

PARA CEZASI KESİLDİ

Tedavisinin ardından taburcu edildiğini ve Doğubayazıt Alan Kılavuzları Arama Kurtarma Derneği’nin misafiri olduğunu söyleyen Varol, jandarmaya İfade verdiğini, alan kılavuzu almadığı için kendisine 186 lira para cezası kesildiğini sözlerine ekledi. AA

2