Gündem Kayıp kuzenler ölü bulundu

Kayıp kuzenler ölü bulundu

Paylaş
Kayıp kuzenler ölü bulundu

Karne aldıktan sonra çarşıya çıkan ve bir daha haber alınamayan 13 ve 8 yaşlarındaki iki kız kuzenin cesetleri bulundu

Bingöl'de geçen cuma günü karnelerini aldıktan sonra evden kitap almak için ayrılan iki kızdan dün 8 yaşındaki Asliye Ayaz’ın cesedinin bulunmasının ardından, bugün de 13 yaşındaki Zeynep Varış’ın cesedi aynı derede bulundu. Akraba olan Asliye ve Zeynep'in kitap aldıktan sonra eve dönüş için 75'er kuruştan 1.5 lira minibüs paraları kalmadığı için, debisinin yükseldiğini bilmedikleri dereden geçmeye çalışırken boğuldukları sanılıyor.

Bingöl’ün yeni yerleşim yerlerinden Saray Mahallesi'ndeki Temel Yapı Konutları’nda aynı binada altlı üstlü oturan ve Kurtuluş Şişmantürk İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Zeynep Varış ile kuzeni 3’üncü sınıf öğrencisi Asliye Ayaz, geçen cuma günü karnelerini aldıktan sonra evlerine geldi. Asliye, yarı yıl tatilinde okumak için kitap almak üzere çarıya gideceğini söyleyince, kuzeni Zeynep Varış “Bende gelmek istiyorum” dedi.

Asliye Ayaz ve Zeynep Varış, birlikte saat 12.00’de çarşı merkezine gitmek üzere evlerinden ayrıldı. Kızların kitap almak için gittikleri kent merkezinde yürürken görüntüleri bir apartmanın güvenlik kamerasına yansıdı ve bir daha kendilerinden haber alınamadı.

Aileleri ve güvenlik güçleri Asliye ve Zeynep'i her yerde ararken, pazartesi günü Kültür Mahallesi’ndeki Turgut Özal İlköğretim Okulu yanında, plakası alınmayan Ford Connet marka bir aracın içinde görüldükleri ileri sürüldü. Ancak bu ihbar üzerine başlatılan çalışmalardan da sonuç alınamadı.

ÖNCE ASLİYE'NİN CESEDİ BULUNDU

Kayıp kızların aileleri ve yakınları ile güvenlik güçleri onları her tarafta ararken, Asliye Ayaz’ın cesedi evlerinin 400 metre yakınından geçen Çapakçur Deresi'nin birleştiği Göynük Çayı kıyısında bulundu.

Bingöl- Genç karayolunun geçtiği kesimde çay kıyısındaki çalılara takılan Asliye Ayaz'ın cesedi, kesin ölüm nedeninin saptanması için dün Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Burada yapılan otopsinin ardından Bingöl'e getirilen Asliye'nin cenazesi bugün toprağa verildi.

BUGÜN DE ZEYNEP’İN CESEDİ BULUNDU

Kayıp kuzenlerden Asliye'nin cesedi Göynük Çayı'nda bulununca, Zeynep'i arama çalışmaları bu kesimde yoğunlaştırıldı. Karla kaplı bölgede, debisi yükselen Göynük Çayı ve bu çayla birleşen Çapakçur ve Güyt dereleri boyunca dün gün boyu sürdürülen arama çalışmalarında Zeynep'e ulaşılamadı.

Bu sabah havanın aydınlanmasıyla yeniden başlatılan aramalarda Zeynep Varış’ın cesedine saat 10.15'te, ulaşıldı. Asliye Ayaz’ın dün cesedinin bulunduğu yerin 4 kilometre yukarısında, Çapakçur Deresi ile Gayt Deresi’nin birleşip Göynük Çayı’na döküldüğü yerdeki taşlık kesimde bulunan Zeynep Varış'ın cesedinin üzerinin karla örtüldüğü görüldü.

Bingöl Emniyet Müdürü Ahmet Uzunçakmak, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri de bölgede çalışmalarda bulundu.

Zeynep Varış’ın cesedi kesin ölüm nedeninin saptanması için otopsi yapılmak üzere Malatya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Bingöl'de kentin içinden geçen Çapakçur Deresi daha sonra Gayt Deresi ile birleşip Göynük Çayı'na dökülüyor. Yazları kuruyan Çapakçur Deresi üzerinde köprü bulunmasına rağmen, su olmadığı zaman yörede oturanlar daha kestirme olduğu için dere yatağından geçiyor. Bugünlerde su seviyesi 1 metreyi bulan ve hızlı akan Çapakçur deresi, kızların evlerine 400 metre uzaklıkta bulunuyor.

EVLERİ SADECE 1 KM UZAKLIKTAYDI



Ailelerin ve yakınlarının ifadelerinden Asliye ve Zeynep'in, kitap aldıktan sonra evlerine dönmek için 1.5 lira paralı olmayınca minibüse binemedikleri, yaya dönerken su seviyesinin yükseldiğini farketmedikleri dereden geçmeye çalışınca akıntıya kapılıp boğuldukları ihtimalı ağırlık kazandı. Buna göre iki kızın boğularak can verdikleri olay şöyle gelişti:

Babası hamallık yaparak ailesini geçindiren Asliye Ayaz'a cuma günü kitap alması için annesi Şakire Ayaz, 5 lira verdi ve para yetmezse, kent merkezindeki akrabalarından borç almasını söyledi. Asliye ile kendileri gibi fakir bir ailenin çocuğu olan ve yakınlarının yardımlarıyla geçinen Zeynep Varış, minibüsle kent merkezine gitti. Öğrenciden 75 kuruş, yetişkin yolcudan 1 lira alınan minibüse, iki kuzen 1.5 lira verdi. Kent merkezinde kitap alan ve caddede neşe içinde yürürken bir apartmanın güvenlik kamerasınca görüntülenen Asliye ve Zeynep, dönüşte paraları kalmayınca minibüse binemedi.

Yapılan araştırmada herhangi bir yakınlarından borç da almadıkları belirlenen Asliye Ayaz ile Zeynep Varış, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki evlerine yürüyerek dönmek durumunda kaldı. Çapakçur Deresi'ne geldiklerinde köprüyü kullanmak yerine daha kestirme olan dere yatağından geçen patika yola yönelen kuzenler, geçip geçemeyeceklerine bakmak ya da derenin akışını seyretmek isterken, taşlık zeminden kayarak suya düştü. Boğularak ölen iki kızdan Zeynep'in cesedi Çapakçur Deresi ile Gayt Deresi’nin birleşip Göynük Çayı’na döküldüğü yerde oluşan taşlık kesime takıldı. Asliye'nin cesedi ise 4 kilometre uzakta dün bulunduğu yerde kıyıya vurdu.

ASLİYE TOPRAĞA VERİLDİ

Göynük Çayı'nda cesedi bulunan iki kızdan Asliye Ayaz, bugün gözyaşları arasında toprağa verildi. Ayaz, Saray Mahallesi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından şehir mezarlığına götürülerek defnedildi. Cenazeye Asliye’nin annesi Şakire Ayaz, sinir krizleri geçirdiği için katılamadı. Baba Hakkı Ayaz ile diğer yakınları, Asliye'yi toprağa verirken, büyük üzüntü yaşadı.

Adil ÖNAL/BİNGÖL,(DHA)

3