Dünya Kayıp Malezya uçağını arama çalışmaları 3 yıl sonra resmen sona erdi

Kayıp Malezya uçağını arama çalışmaları 3 yıl sonra resmen sona erdi

Paylaş
Kayıp Malezya uçağını arama çalışmaları 3 yıl sonra resmen sona erdi

İçindeki 239 kişiyle Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014'te kaybolan Malezya Havayolları'na ait MH 370 sefer sayılı yolcu uçağıyla ilgili olarak 3 yıldır sürdürülen arama çalışmaları, herhangi bir sonuç alınamaması üzerine bugün resmen sona erdirildi

Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçak, 27 Mart 2014'ta yerel saatle 00.41 sularında Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan Pekin'e gitmek üzere havalanmıştı. Uçakta toplam 15 farklı ülkeden 227 yolcu ve 12 mürettebat bulunuyordu.Yolcuların 152'si Çin vatandaşıydı.

Uçakla en son 01.21 civarında irtibat kurulmuştu. Kuala Lumpur Havalimanı kontrol kulesi, saatler 01.30'u gösterirken, Vietnam hava sahasına girmeden önce uçakla irtibatın kesildiğini açıklamıştı.

PİLOT, 'TAMAM İYİ GECELER' DİYEREK VEDA ETMİŞTİ


Malezya, Vietnam, Kamboçya ve yeniden Vietnam üzerinden üzerinden Çin hava sahasına girmesi ve 4 bin 350 kilometre mesafe kat ettikten sonra yerel saatle 06.30 sularında Pekin'e varması beklenen uçak ve içindekilerden bir daha haber alınamadı.

Yetkililer, uçağın görüldüğü son koordinatı "06 55 15n 103 34 43e" olarak açıkladı. Kuleyle son kez irtibat kurduğunda uçağın yardımcı pilotu, "Tamam. İyi geceler" diyerek veda etmişti.

UÇAK, ASKERİ RADARDA DA GÖRÜLMÜŞTÜ


Uçak, Penang Adası yakınlarında Malezya ordusuna ait radarda da görülmüştü. Uçağın, 45 bin fit yükseklikte uçarken batıya doğru keskin bir dönüş yaptığı, Penang Adası semalarında 23 bin fite düştüğü ve daha sonra yeniden 35 bin fite yükselerek Hint Okyanusu'nda kuzey-batıya yönüne doğru seyrettiği belirlenmişti. Yetkililer, Boeing 777 tipi yolcu uçaklarının bu irtifada uçmaması gerektiğine dikkati çekmişti.

Ordu radarında takip edilen uçak, en son saat 02.40 sularında Malaka Boğazı girişindeki Perak Adası semalarında görülmüştü.

Uçaktan son sinyaller, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan kalkışından 7 saat 31 dakika sonra 08.11'de alınmıştı.

KOMPLO TEORİLERİ


Tüm çabalara rağmen bulunamayan uçakla ilgili çok sayıda komplo teorisi ortaya atılmıştı. Kimileri uçağın Ruslar tarafından Kazakistan'a kaçırıldığı ileri sürmüş, kimileri de uçağın Afganistan'a indirildiğini iddia etmişti.

Komplo teorileri arasında uçağın ABD'nin Hint Okyanusu'nda bulunan Chagos Takımadaları'ndaki üssüne indirildiği, muhalefet lideri Enver İbrahim'e sempatisi olan pilot tarafından kaçırıldığı da yer alıyordu.

Haberin Devamı