Artun Ünsal Kayseri Paşa Mantısı
HABERİ PAYLAŞ

Kayseri Paşa Mantısı

Ramazan zamanı, ‘Tokanadan Sofralara’ kitabının lezzetli sayfalarını çevirirken, birden ‘Paşa Mantısı’ çıktı karşıma. Bu mantı bana ilginç geldi, zira domates salçası ve kırmızı toz biberli harcı ve sosu nedeniyle, kıpkırmızı bir görüntü veriyor. İtalyanların ıspanaklı yeşil, mürekkep balığının mürekkebiyle simsiyah çıkan spagettilerinin modası sürerken, ecdat yadigarı kırmızı Kayseri mantısını da bir hatırlatayım diyor, Mualla Köseoğlu hanımefendinin bu kitapta yer alan kişisel tarifini sizinle paylaşıyorum:

Haberin Devamı

Paşa Mantısı

Kayseri Paşa MantısıMalzeme: Yarım çay bardağı limon suyu, yarım çay bardağı sulu yoğurt, 1 çay bardağı süt, 2 yumurta, alabildiği kadar un, 250 gr iki kere çekilmiş yağsız koyun kıyma, kırmızı toz biber, tuz, 1 çay bardağı sıvı yağ, 4 su bardağı sıcak et suyu, salça, sarımsak.

Hazırlanışı: Yoğurt, sarımsak, limon suyu, süt, yumurta ve alabildiği kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru on bezeye ayırın. Baklava yufkası inceliğinde açın. Yufkaları 4’er cm’lik şeritlere kesin. Kıyma, tuz, kırmızı toz biberi bir kapta karıştırıp hamurlara paylaştırın. Hamurların iki başını büküp gül şekli verin. Fırın tepsisini yağlayıp mantıları dizin. Mantıların üzerine sıvı yağ veya tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak et suyu, salça ve kırmızı toz biberi karıştırıp pişmiş mantıların üzerine gezdirerek dökün. Fırında bir süre daha pişirin. Fırından alıp tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servis yapın. Afiyetler olsun.

Kayseri Yemek Kültürü-Tokanadan Sofralara

Kayseri Paşa MantısıKayseri’nin unutulan yemeklerini hatırlatmak babında ‘Tokanadan Sofralara’ başlığıyla yayımlanan bu şık kitap da, son yıllarda patlama yapan yöresel Anadolu yemek kitaplarının yeni bir halkası oldu. Kayseri doğumlu Beğendik firmasının sponsorluğunda, Beğendik Kayseri Mutfağı, Kayseri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkıları ile, Kayserili ev hanımlarının yemek tarifleri ve anılarıyla, gerçekten güzel bir yemek kültür kitabı olmuş. Çorbalardan ana yemeklere, tatlılara, içeceklere, hamur işlerine ve Kayseri’ye has özel lezzetlere, yok yok. Hatta kimi yemek tarifleri birden fazla; böylelikle ev hanımlarımızın kişisel tariflerinin zenginliği de ortaya çıkıyor. Gönül ister ki, bu kitabın dağıtımı da ihmal edilmesin ve kitapçılarda rahatlıkla bulabilelim. (İrtibat için: Kayseri İli Yardım Derneği, Ankara Tel: 0312 431 28 28/İstanbul Şubesi Tel: 0216 372 62 23)

Haberin Devamı

Ramazan Şerbeti

Kayseri Paşa MantısıDünya devi Coca-Cola, küreselin yanında yereli de ihmal etmiyor. Her ülkenin tüketicilerine yönelik reklam politikasının yanı sıra, o bölgeye has ürünler çıkarma arayışını da sürdürüyor. Coca-Cola’nın yan kuruluşu Cappy’nin bu yıl sadece Ramazan ayına özel olarak ürettiği Ramazan Şerbeti de bir ilk oldu. Gelecek yıl da sadece Ramazan ayında piyasaya verilecek bu ürünü tattım. Genelde Batılı büyük şirketlerin başta Coca-Cola, Pepsi ya da Nescafe gibi kendi damak tatlarını bize sessizce benimsetmelerinden pek keyif aldığımı söyleyemem. Ne var ki serin serin yudumladığım bu Ramazan Şerbeti ağzımı sardı. Vişne ve kırmızı üzüm suyunun yanına, erik, zencefil ve karanfil aromaları katmışlar, bayağı hoş bir şerbet olmuş. Genelde tatlı içeceklerden hoşlanmam ama bu şerbetin şekeri insanı baymıyor, bence tam kıvamında. Tam Ramazanlık olmuş yani! Bir deneyin. Bu vesile ile tüm okurlarıma hayırlı bir Ramazan ayı diler, oruç tutanlara da bu sıcaklarda kolaylıklar dilerim efendim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder