Ekonomi Kaz Tiridi korumaya alınıyor

Kaz Tiridi korumaya alınıyor

Paylaş
Kaz Tiridi korumaya alınıyor

Samsun Kaz Tiridi ve Çağlayancerit Cevizi, "patentli" koruma altına alınıyor

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı’na, Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği’nce Samsun Kaz Tiridi, Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı’nca da Çağlayancerit Cevizi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talepleri yapıldı. Söz konusu talepler Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği tarafından yapılan "markalama" için başvurulan Samsun Kaz Tiridi’nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif edildi:
"Kaz eti, bulgur pilavı ve yufka ekmek ile hazırlanan yöresel yemektir. Samsun Kaz Tiridi yemeğinin yapımı sabır işidir, yaklaşık olarak Samsun Kaz Tiridi’nin hazırlanması 3-3,5 saat sürer. Yıllardır değişmeyen lezzetiyle Samsun Kaz Tiridi kış aylarının vazgeçilmez yemeği haline gelmiştir."

Haberin Devamı

Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği’nin markalama başvurusuna itirazlar 6 ay boyunca yapılabilecek. Ürün tescil edildikten sonra, Samsun Kaz Tiridi yemeğinin üretimindeki denetimi 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı Kavak, Ladik, Havza, Vezirköprü ve Asarcık Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Ladik Köylerine Hizmet Götürme Birliği tarafından oluşturulacak komisyon tarafından yapılacak.

-Çağlayancerit Cevizi

Çağlayancerit Ziraat Odası tarafından "markalama" başvurusunda bulunan Çağlayancerit Cevizinin tanımı ve ayırt edici özellikleri de şöyle sıralandı:

"Çağlayancerit Cevizi, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi’nin yerli çeşidi olup, dolgun gövdeli, ekstra irilikte, açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı cevizdir. Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksektir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşmektedir. Çağlayancerit Cevizi’nde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadardır. Yaprak dökümü Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşmektedir."

Haberin Devamı

Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı’nın yaptığı markalama başvurusuna itirazlar 6 ay boyunca yapılabilecek. Ürün tescili yapıldığında denetimler, Çağlayancerit Ziraat Odası’nın koordinatörlüğünde, Çağlayancerit Belediyesi, İlçe Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çağlayancerit İlçesine ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği’nden tahsis edilecek konusunda uzman birer üye olmak üzere toplam 3 kişilik komisyon tarafından yürütülecek.