Hakan Çelik Kazanan yine Erdoğan oldu
HABERİ PAYLAŞ

Kazanan yine Erdoğan oldu

Recep Tayyip Erdoğan “ters köşe” yapabiliriz demişti. Ancak kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması sürpriz değildi. Başbakanlık konusunda Ahmet Davutoğlu’nu seçmesi de beklenen bir gelişmeydi.

Davutoğlu siyasi çizgi, dünya görüşü ve ideoloji açısından Erdoğan’a çok yakın. Dış politikayı birlikte şekillendirdiler. Çözüm süreci de Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay, Hakan Fidan, Yalçın Akdoğan ve Efkan Ala tarafından yürütüldü. Bu ekibin yeni kabinede de öne çıkan isimler olacağını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın genel başkan olarak Davutoğlu’nu ön plana çıkarmasındaki önemli bir faktör de liyakat kriteridir. Yani Erdoğan çizgisine bağlılık. Erdoğan kısık sesle cumhurbaşkanlığı kampanyasında son konuşmalarını yaparken en yakın arkadaşları tarafından bile yalnız bırakıldığını hissettirmişti. Davutoğlu bu dönemde liderinin yanında duran bakanlardan biri oldu. Davutoğlu, Dışişleri Bakanı sıfatıyla paralel yapıyla mücadele konusunda Gülen cemaatine bağlı okulların kapatılması konusunda büyükelçilikleri harekete geçirmişti. Muhtemelen bu çizgisini başbakan olduktan sonra da keskinleştirerek devam edecek.

Davutoğlu’ndan boşalacak koltuğun iki iddialı adayı Mevlüt Çavuşoğlu ve Hakan Fidan. MİT Müsteşarlığı Erdoğan tarafından hayati pozisyon olarak konumlandırdı, bu nedenle çok kritik bir süreçten geçilirken Fidan’ın yer değiştirmesini istemeyebilir. Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB Bakanlığı’ndan Dışışleri’ne geçme ihtimali daha kuvvetli., AK Parti’nin başarı hikayesinde ekonomi politikalarının büyük rolü var. 2015 genel seçimlerine kadar geçecek süreçte ekonomi performansı belirleyici olacak.

Benim tahminim ekonomi yönetiminde büyük bir değişiklik olmayacağı yönünde. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan saygın, ciddi ve işini iyi yapan bir insan olarak kabul görüyor. Davutoğlu olağanüstü bir gelişme olmazsa Babacan ile devam etmek isteyecektir. Numan Kurtulmuş bu dönemde kabinede önemli bir göreve getirilebilir. Eğer hükümette yer almayacaksa AK Parti’de politika belirleme noktasında çok önemli bir pozisyonda yer alacaktır. Yalçın Akdoğan, Mahir Ünal, Mustafa Şentop yeni kabinede yer alabilecek isimler arasında. Halen Kültür ve Turizm Bakanı olan Ömer Çelik’in de kabinedeki görev yeri değişebilir. Ömer Çelik ve Bekir Bozdağ’ın başbakan yardımcılıklarına getirilebileceklerini sanıyorum.

Haberin Devamı

Yarışta iddialı görülen siyasetçilerden Binali Yıldırım bugün basın toplantısı düzenleyecek. Ben Erdoğan’ın Yıldırım’dan –eğer kabinede görev almayacaksa- sağ kolu gibi istifade edeceğini tahmin ediyorum Özetle Davutoğlu’nun öne çıktığı yeni AK Parti dönemi Erdoğan’ın yol haritasını çizdiği bir kabinedir. Erdoğan tarafsız olmayacağını ve Köşk’te teammüller yaratacağını söylemişti. Buradan Çankaya Köşkü’ne çıktığında da AK Parti’nin doğal lideri gibi davranacağı sonucunu çıkarmak mümkün. Erdoğan yakın gelecekte Türkiye siyasetinin en güçlü figürü olmaya devam edecek

Sıradaki haber yükleniyor...
holder