Gündem KCK davasında tahliyeler

KCK davasında tahliyeler

Paylaş
KCK davasında tahliyeler

İstanbul ve Van'da devam eden KCK davalarında toplam 16 kişinin tahliyesine karar verildi

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 91'i tutuklu 205 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, 8 tutuklu sanığın tahliyesini kararlaştırdı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, haklarında yakalama kararı çıkartılan 17 sanığın yakalanmalarının beklenilmesine, bir kısım sanık ve avukatların tanık dinletilmesi talebinin, sanıkların savunmalarını henüz tamamlamamış olması sebebiyle bu aşamada reddedilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, avukatlar Sinan Zincir ile Meral Hanbayat'ın duruşmada sarf ettikleri sözler nedeniyle haklarında suç duyurusunda bulunulmasına hükmederek, 26 sanık için Adli Tıp Kurumu'ndan alınması gereken raporların beklenilmesini kararlaştırdı.

Sanıklar Abdülmecit Yılmaz, Ahmet Sağınç, Hikmet Kaymaz, Talip Mikailoğulları, İhsan Yiles, Übeyit Kutum, Galip Atiş ve Erdal Özmaskan'ın, tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumları göz önüne alınarak tahliyelerine ve haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar veren mahkeme heyeti, diğer 83 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına hükmetti.

Duruşma, 9 Aralık Pazartesi gününe ertelendi.

Van'daki KCK davasında 8 tahliye

KCK tutuklularının Van 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada da aralarında Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser'in de bulunduğu 8 kişinin tahliyesine karar verildi.

Davanın görüldüğü duruşmada, 8'i tutuklu, 16 sanık sanık hazır bulundu.

Önceki duruşmada mahkemede dinlenmesine karar verilen gizli tanık Ahmet Su ile ilgili Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazının cevabı okundu. Yazıda, tanığın mahkemede ifade vermesi durumunda deşifre olacağını, bu durumda ailesinin ve kendisinin can güvenliğinin kalmayacağını düşündüğünden mahkeme ortamında ifade vermek istemediği belirtildi.

Daha sonra söz alan sanıklar, önceki duruşmada savunma yaptıklarını ve bu savunmalarını aynen tekrar ettiklerini söyledi.

Sanık avukatlarından İsmail Güler de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da "Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını göreceğiz" sözlerini hatırlatarak, "Başbakanın çözüm sürecine destek verdiği görülmektedir. Bu toplumun barışa büyük bir özlemi bulunmaktadır. Mahkemelerin de toplumun önünde bulunması gerekir. Bu iddianamede sadece basın açıklamaları delil olarak gösterilmektedir. Sanıkların yarısı tahliye oldu. Kalan sanıkların da tahliye olmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Diğer sanık avukatları da sanıkların genel merkezlerinden gelen talimatlar doğrultusunda hareket ettiklerini ve suç oluşturan bir eylemlerinin bulunmadığını öne sürerek müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Verilen 1 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser'in de aralarında bulunduğu 8 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.

2