Gündem KCK'da 23 tutuklama

KCK'da 23 tutuklama

Paylaş
KCK'da 23 tutuklama

KCK'da 23 tutuklama

Terör örgütü PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik operasyonda gözaltına alındıktan sonra nöbetçi mahkemeye sevkedilen 28 kişiden aralarında halen görevde bulunan 7'si belediye başkanı 23 kişi tutuklanırken, aralarında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğu 5 kişi serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Mahkemede tutuklanan halen görev başında olan belediye başkanlarının isimleri şöyle : Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, merkez Kayapınar İlçesi Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre İlçesi Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Mardin'in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Ferhan Türk.

Mahkemede ayrıca, DEP eski Milletvekili ve Demoratik Toplum Kongresi Sözcüsü Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, kapatılan DTP'nin eski Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin, Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Cebrail Kurt, Fethi Suvari, Ramazan Debe, Abbas Çelik, Sabahat Onar, Kazım Kurt ve Ahmet Makas da tutuklandı.

Haberin Devamı

23 kişinin, "Terör örgütü üyeliği, terör örgütünün talimatları doğrultusunda hareket etmek" gerekçesiyle tutuklandıkları belirtildi.

SADAK SERBEST

Nöbetçi mahkemede Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Silvan eski Belediye Başkanı Fikret Kaya, ile BDP üyesi Adil Erkek ve Yaşar Çelik'in serbest bırakılmasına karar verdi.

Selim Sadak serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada, "Karar okunurken, diğer arkadaşlarımın demir parmaklıklar ardına gönderileceğini duyduğum an vücudumun direnci kırıldı, yaşamımda karşılaştığım en zor kararı yaşadım. Fakat bir şey daha zordu, sizlere layık olmak, sizin hak hukuk taleplerinizle birlikte yürüyüşünüzün yolcusu olmak bence ondan daha zordur. Biz sevdamızdan vazgeçmeyeceğiz. Sizlerle birlikte hem yürüyeceğim, hem oturacağım´ dedi. Sadak'la birlikte serbest kalan 5 kişi oturma eylemine katıldı.

MİLLETVEKİLLERİ OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Haberin Devamı

Savcıların 28 kişiyi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevketmesi üzerine aralarında milletvekilleri Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, belediye binası önündeki Elazığ Caddesi'ni trafiğe kapatıp oturma eylemi başlattı. Polis müdürleri, eylemcileri caddeden kalkmaları konusunda ikna etmeye çalışırken, milletvekili Selahattin Demirtaş, "28 arkadaşımız tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmesini, oturma eylemi yaparak protesto ediyoruz" dedi.

Mahkemede 23 kişinin tutuklanmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı önündeki Elazığ Caddesi üzerinde oturma eyleminde bulunan aralarında milletvekilli, belediye başkanlarınında bulunduğu grup arasında büyük üzüntüye ve öfkeye neden oldu.

BAYDEMİR ´YAHUDİLERE YAPILANLARIN AYNISI KÜRTLERE YAPILIYOR´´

Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı İlyas Burunak'a Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Yahudilere yapılanların aynısı Kürtlere ve Kürt siyasetçilerine yapılmaya çalışılıyor. Lütfen bizi tutuklayın, DİSK Genel sekreterime, 'Toplu konut idaresinin alt yapısına neden zarar verdiniz diye sorulmuş', o zararı ben verdim. Selim Sadak, Necdet Atalay ne yaptıysa aynısını ben yaptım. Onların hepsi ne yapmışsa bende aynısını yapmışım. Gelin hepimizi tutuklayın, onursuzluğu kabul etmiyoruz. Tutuklanan tüm arkadaşlarımızın işledikleri suç neyse onların suçlandıkları husus neyse, peşinen hepsini kabul ediyoruz. Adalet mülkün temelidir, adalet tecelli olmazsa, mülk zarar görür. 80 yıldır Kürtler adalet arıyor. 80 yıldır adalet arıyoruz. Adalet tecelli edinceye kadar da biz burada bulunanlar yaşamımızı durduruyoruz. Ya onlar bırakılacak, ya da biz zindana gideceğiz. 9 aydır biz hizmet yapamıyoruz, 10 günde bir operasyon operasyon yapıyorsunuz. Gelin hepimizi alın, kenti siz yönetin" dedi. Baydemir, polislerle bir problemleri olmadığın, hükümetle problemleri olduğunu belirterek, bir taşkınlık çıkarmak istemediklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

DHA