Yazgülü Aldoğan Kedi olalı bir fare tuttun yahu!
HABERİ PAYLAŞ

Kedi olalı bir fare tuttun yahu!

Haberin Devamı

Referanduma gidileceği belli olunca sivil toplumda müthiş bir hareket başladı. Kampanyalar, şarkılar, youtube yıkılıyor. Bir tarafta devlet desteğiyle evet kampanyası, bir tarafta bölük pörçük imece usülü, gönüllü hareketlilik. CHP en büyük kurumsal güç. Kampanyalarının sloganı yeni belli oldu. Aklınızda mı? Geçiniz. Müziği bir türlü çıkmıyor, halk “İzmir’in dağlarında çiçekler açar!”ı söyleyip duruyor.

Bin yıllık marş. Özgün bir şey beklerken kampanya şarkısı tanıtıldı: Mavi Boncuk! Ama bu işte bir yanlış var deyip işin uzmanı, psikolog ve müzik yazarı Cenk Erdem’e sordum, anlattı: “Seçtikleri şarkının toplumsal hafızada uyandırdığı duygu kampanyaya uygun değil. Şarkının orijinali Ülkü Aker sözleriyle, Emel Sayın’ın söylediği “Onda bunda şundadır. Şunda bunda ondadır. Mavi boncuk kimdeyse, benim gönlüm ondadır.”

Bu şarkının öznesi, herkese mavi boncuk dağıtan, yüzeysel ve “kararlılığı olmayan” biri. Bu kişiden nasıl “Hayır” kararlılığı bekleniyor? Olsa olsa tam tersidir! Hiç mi psikolojiden anlayan, toplumun hafızasını, duygu dilini bilen birinden yardım almıyorlar. Ayrıca kullandıkları sözün doğrusu “Düşmez kalkmaz bir Allah’tır.” Onu da şaşmaz diye şaşırmışlar. Sözleri neden vurucu değil? Çünkü netlik yok. “Bu kadarı da fazla” diyor. Fazla olan ne? Sosyal psikolojide bir sözün etkileyici, güçlü olması için net olması gerekir.

Popüler bir şarkıyla çıkış yapmak istediler deseniz; şarkı en az 40 yıllık. 40 yıllık bir şarkıya, ne dediği belli olmayan iki cümle yazıp kampanya şarkısı diye ortaya atmak için gerçekten şaşkın olmak lazım. Gençlerin, sivil toplumun kendi başına yaptığı şarkılar çok daha iyi! Kurumsalı olmayınca muhalefet yapmak da halka düşüyor!

İMECE ile sorun çözüyorlar

Her şey değişiyor da iş yapma modeli değişmez mi? O da değişiyor: imece ruhu, atölye çalışması, fikri olan, eğitimi olan, desteği olmayana omuz veriyor. Zorlu Holding önayak olmuş, toplumsal sorunların çözümü için S360’ın ortaklığı ile sosyal inovasyon platformu İMECE’yi kurmuş. Neden? Çünkü günümüzdeki karmaşık toplumsal sorunlara devlet çözüm üretemiyor. Kurumlar da yetmiyor.

Bireyler, şirketler, kurumlar, el ele verirse yeni fikirler hayata geçiyor. Fikir, girişimci adaylarından geliyor. Onlar yeni projelerini kabul ettirirlerse burada eğitim, mentorluk ve ağ gibi desteklerin yanında 30 bin avro da hibe alıyor, bu destekle fikirlerini hayata geçirip gelir üreten bir iş modeline geçiyorlar.

Şu anda 9 proje kabul görmüş. Bunlar Mart sonuna kadar hazırlanacak ve fikirlerini sahada test edecek, jüri elemesini geçen takımlar projelerini sosyal girişime dönüştürecek. Zorlu Holding, 3 konuyu fonluyor: nitelikli eğitim, eşitsizliklerin azaltılması ve toplumsal cinsiyet eşitliği.

Siz de İMECE’den yararlanmak için daha fazla bilgi edinin. Bomonti’deki Atölye’de çalışmak bile keyif verici ve gençlerin havasına uygun! Slogan ise teşvik edici: Fark et; Katıl; Çözüm üret. Yani boş durma, çalış! Hadi ama?

Çöpünüzü atarken para kazanın!

İyi fikir değil mi, çöpünüzü atarken para kazanacaksınız. Bunun için yapmanız gereken şey, bütün çöpleri aynı torbanın içine atmak yerine ayrıştırmak. Yani kağıt ve karton ambalajları, pet şişeleri, camları ayrı paketlediğiniz ve belediye aracına tarttırarak verdiğiniz zaman size özel Çevreci Komşu Kart’ınıza bir puan yükleniyor.

Kedi olalı bir fare tuttun yahu

Bu puanlarla anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabilir, hatta sinema bileti bile alabilirsiniz, tabii ne kadar çöp biriktirdiğinize bağlı. Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin başlattığı bu projenin dünyada bir ilk olduğu söyleniyor.

Anlaşmalı firmalar, çöpleri alıp dönüştürüyor. Kağıt toplayıcı çocukların zarar görmemesi için çare bile düşünülmüş, bazıları işe alınmış, bazılarına ise birleşip kooperatif kurun, siz de çöp toplayıcı firma oluşturun, denilmiş.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Bu proje 81 ilde uygulansa 6 milyon ton atık kaynağında ayrıştırılacak ve ekonomiye kazandırılacak” diyor.

Muratpaşa’da 11 ay içinde 8 bin aktif kullanıcıdan yarım ton atık toplanmış ve kartlarına 157 bin tl’lik puan yüklenmiş. Aslında atıkları kaynağında ayrıştırarak toplamak belediyelerin görevi. Buna halkın da katılması şart. Puan vermek iyi bir teşvik olmuş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder