Kek ve kurabiye kraliçesi

Zeynep Yümlü evinde yaptığı 'kişiye özel' pasta, kek ve kurabiyeleri kendi blog'unda sergileyince büyük ilgi çekti

a
a
Pazar, 26 Eylül 2010 - 05:00


Kek ve kurabiye kraliçesi

HABER: MERVE ÖZAYTEKİN
Zeynep Yümlü’nün (29) çocukluğu, Türk Hava Yolları’nda çalışan babasının konumu nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde geçmiş. Eğitim hayatına Belçika’da başlamış, Ürdün ve Kıbrıs’ta devam etmiş. Türkiye’ye dönünce Galatasaray Lisesi’ni bitirmiş. O zamanlar tek hayali, diplomat olmakmış. Bu yüzden Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne girmiş.

Ancak mezun olur olmaz, endüstriyel çuval satan bir firmanın satış ve pazarlama bölümünde çalışmaya başlamış. Zeynep Yümlü ‘tatlı dünyası’yla tanışmasını şöyle anlatıyor; “Hayalimi gerçekleştiremeyince iş hayatının yoğunluğundan biraz olsun uzaklaşmak istedim. İşten eve gelince Amerika’da ve Avrupa ülkelerinde çok sevilen ‘cookie’ adlı süslü kurabiyeler ve ‘cupcake’ diye tanınan minik kekler yapmaya heveslendim.

Evinde ‘cookie’ yapan bir kadının tek günlük dersine katıldım. Kullandığı malzemeleri, kurabiyenin yapılış şeklini gördüm. Hemen internetten araştırmaya başladım. Yurt dışından kek ve kurabiye hakkında kitaplar, süsleme malzemeleri, kalıplar getirttim. Deneme yanılma yöntemiyle en lezzetli kurabiye ve kek tariflerini buldum”.

İlk ünlü müşterisi Seren Serengil
Zeynep Yümlü yaptıklarını internet aracılığıyla paylaşmak istemiş. mutludukkan.blogspot.com adresli bir blog (internette ücretsiz açılan kişisel web günlüğü) açmış kendine. Bir de profesyonel fotoğraf makinesi edinmiş. Salonun bir köşesini minik bir atölyeye dönüştürmüş. Yemek masasının üstü şeker hamuru, kalıplar, rengarenk gıda boyalarıyla dolmuş.

Mutfakta pişirdiği kek ve kurabiyeleri, televizyonun karşısında sabaha kadar süslemeye başlamış. Bundan sonrasını Yümlü’den dinleyelim; “İşe kendimi öyle kaptırdım ki, çoğu akşam eşim Can’a yemek bile yapamadım. Farklı süsler yarattıkça yaptıklarımı fotoğraflayıp blog’uma yapıştırdım. İki ay hiç sipariş gelmedi. İlk siparişi Bolu’dan aldım. Heyecanla yapıp yolladım. Bir anda işler açıldı, gerisi hızla geldi. Şimdi sipariş geldikçe kurabiyeleri yapıyor ve süslüyorum. Eşim ise paketleyip yolluyor”.

Zeynep Yümlü’nün ilk müşterilerinden biri de şarkıcı Seren Serengil olmuş. Serengil, eski eşi Musa Aytun’un babası Rahmi Aytun’a ‘Babalar Günü’ temalı bir kurabiye yaptırmış. Ardından müşterileri artmış Zeynep Yümlü’nün. Onlar fikir vermiş, Yümlü hazırlamış. Esprili siparişler hiç eksik olmuyormuş.

En ilginç sipariş, bir erkek müşteriden gelmiş. Müşteri, Zeynep Yümlü’den kurabiyenin üstüne bir eşek tasarlamasını, boynuna da kendi adının olduğu bir künye asmasını istemiş. Yanına da ‘N’oolur beni affet’ yazdırmış. Zeynep’in blog’undaki bu kurabiyenin fotoğrafı, hala en çok ilgi çekenler arasında.

Türk damak tadına uygun
Zeynep Yümlü kek ve kurabiyelerinin beklediğinden fazla sevilmesini şöyle açıklıyor: “Her ne kadar yurt dışından esinlensem de tamamen farklı lezzette kurabiye ve kekler yapıyorum. Benimkiler, Türk damak tadına çok uygun. Örneğin Amerika’da yapılan kek süslemelerinde tereyağı ve şekerden elde edilen yoğun krema kullanılıyor. Benim yaptıklarımda krema yok. Ayrıca herkese farklı temalarda tasarım yapıyorum. Yaptıklarım mutlaka bir öyküyü anlatıyor”.

Hayali pastane açmak
Zeynep Yümlü doğum günleri, doğum, nikah, düğün gibi birçok özel gün için kurabiye ve kek yapıyor. Talep gelirse, düğün pastalarının üstünü süslüyor. “Yaptığım en lezzetli kurabiyeler vanilyalı, en lezzetli kekler ise yoğun bitter çikolatalı. Ancak tercihe göre kurabiyeleri tarçınlı, zencefilli veya kakaolu; kekleri ise vanilyalı yapabilirim” diyen genç girişimcinin kurabiyelerinin tanesi 5 TL.

Adet 100’e çıkarsa tanesini 3.5 TL’den veriyor. Keklerin 12’li setini 90 TL’den satıyor. 15X25 cm’lik büyük kurabiyeden yaptırmak isteyen ise 75 TL’yi gözden çıkarmalı. Sipariş vermek isteyenler Yümlü’ye 3 hafta önceden ulaşmalı. Aralık ayında işten ayrılacak olan Zeynep Yümlü’nün bundan sonraki hayali, dünyanın en ünlü aşçılık okulu Le Cordon Bleu’ye gitmek ve pastacılık eğitimi almak.
Hemen ardından da ‘Mutlu Dükkan’ adındaki pastane-kafesini açmak! Yümlü “Mutlu olduğum için blog’uma da aynı adı vermiştim. Umarım bu isim pastaneme de uğur getirir” diyor.