Yaşam Kekova’daki batık antik kent 'kontrollü dalış'a açılıyor

Kekova’daki batık antik kent 'kontrollü dalış'a açılıyor

Paylaş
Kekova’daki batık antik kent 'kontrollü dalış'a açılıyor

Kekova’da su altında bulunan antik kentin zarar görmemesi için 1986 yılından bu yana dalış yasağı uygulanıyordu. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, antik kente zarar vermeyecek şekilde bu bölgede rehberler ve arkeologlar eşliğinde 'kontrollü dalış' yapılması için bakanlıklara başvuruda bulunulduğunu açıkladı

Dalış turizminin geliştirilmesi amacıyla dünyanın en önemli dalış noktalarından biri olan ve su altında antik bir kent barındıran doğa harikası Kekova’da 1986 yılından bu yana uygulanan dalış yasağının 'kontrollü' kaldırılması yönünde çalışma başlatıldı.

BAŞVURU YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izniyle bölgede arkeologlar ve rehberler eşliğinde kontrollü dalış yapılması için uygulanan yasağın kaldırılmasını umut ettiklerini belirten Vali Münir Karaloğlu, "Sadece Kekova değil, Antalya sahilleri su altı açısından çok zengin. Birçok noktada batıklar ve arkeolojik değerlere sahip ve alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde dalış turizmine yönelik yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı. İlgili bakanlıklardan izin çıkması halinde Kekova bölgesinde rehberler ve arkeologlar eşliğinde dalış turizmi yapılabilecek" dedi.

ADANIN KUZEYİ YASAK, GÜNEYDE 32 NOKTA

Demre yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarında kayalık bir ada olan Kekova, sualtındaki berrak görüntüsü ve deniz canlılarıyla büyük ilgi çekiyor. Batık şehrin bulunduğu alanda, yüzme yasağı da uygulanıyor. Kaleköy’ün hemen önünde sadece iki alanda yüzme izni bulunan Kekova’da ancak özel izinle dalış yapılabiliyor. Kekova Adası’nın güneyinde dalışa izinli 32 nokta bulunuyor.



Adanın kuzeyinde ise dalış ve yüzme yasağı uygulanıyor. Adanın güneyinde Deniz Feneri, Antrium, Mavi Mağara, Eğri Liman, Salyangoz Koyu, The End ve 72 metre boyundaki Iberian Coast gemi batığı başlıca dalış noktalarını oluşturuyor.

KEKOVA ADASI'NIN ÖNEMİ

Yüzölçümü 5.7 kilometrekare olan Kekova Adası’nın çevre uzunluğu 19 kilometre, yüksekliği ise 188 metre. Kekova Adası’nın kuzey kıyısında büyük bölümü deniz altında kalmış batık bir kentin kalıntıları görülüyor. Ada bu nedenle sualtı arkeolojisi yönünden büyük önem taşıyor. Kekova Adası, tekne gezintilerinin başlıca duraklarından ve adanın karşı kıyısında Üçağız ve Kaleköy yerleşim alanları bulunuyor. 2’nci yüzyılda Likya’nın geçirdiği kuvvetli depremler sonunda sular altında kalmış.



Bölge; Likya yazısıyla yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, Orta Çağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekropol sahası, Teimiussa’da (Üçağız) ise antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtımdan oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip.

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

Haberin Devamı