Beden Sağlığı Kendine internetten teşhis koyan e-hastalara çok önemli uyarı

Kendine internetten teşhis koyan e-hastalara çok önemli uyarı

Paylaş
Kendine internetten teşhis koyan e-hastalara çok önemli uyarı

Türkiye'de son yıllarda internetten hastalık araştırıp kendisine teşhis koyarak eczanelerden ilaç alanlara uyarı geldi. Uzmanlar "Tedaviyi uzmandan değil, internetten almak isteyen 'e-hasta’lar bu yolla hem umutsuzluğa kapılıyor hem de yanlış bilgilenebiliyor" diyor

Teknolojinin her eve hızla girmesi, hastaların şifa arama yöntemlerini de değiştirdi. Birçok kişi yakalandığı rahatsızlığın ne olduğunu internetten öğrenmeye çalışıyor. Uzmanlar, sanal ortamdan hastalığın tedavi edilemeyeceği aksine daha büyük ve çözümü zor sağlık problemleriyle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, internette arama motoruna baş, kalp, karın ve mide ağrısı yazıp, hastalığa teşhis konulmaya çalışılmaması gerektiğini vurguladı. Tekin, "Bu rahatsızlıklara neden olan onlarca hastalık olabilir. Tedaviyi uzmandan değil, internetten almak isteyen 'e-hasta'lar, bu yolla hem umutsuzluğa kapılıyor hem de yanlış bilgilenebiliyor. İnternet, belli araştırmalar için kullanılabilir ancak hastalıkla ilgili çözüm sunmaz. Eksik ve yanlış bilgi edinme ihtimali çok yüksek" diye konuştu.

PANİĞE YOL AÇIYOR

İnternetteki eksik bilgilerle hastanın kendi durumunu değerlendirmesinin paniğe kapılmasına neden olduğunu dile getiren Tekin, şunları söyledi: "Tek bir şikayetle tanı konulmaz. Soğuk algınlığında öksürük, ateş, boğaz ağrısı olur. İnternette araştırılan şeyler, genellikle temel şikayetin birine yönelik oluyor. Hasta internete mide ağrısı diye girdiğinde karşısına sayfalar dolusu yazı çıkıyor. İnternette araştırma yapıldığında Hepatit B hastalarının 20 yıl sonra siroz olabileceği bilgisine rastlanıyor. Vatandaşımız kendisinin de siroz olacağına inanıp paniğe kapılıyor. Oysa Hepatit B hastalarının yüzde 30’u siroz olur. Beyin tümörü baş ağrısı yapsaydı her başı ağrıyana bu teşhisi koymamız gerekirdi. Zatürre hastalığı, ateşsiz olmaz ancak ateşi olmayan zatürre hastası da bulunuyor. Baş ağrısının migren mi, tümör mü, gerilim ağrısı mı olduğu konusundaki ayırıcı tanıyı hekim koyabilir. Deneyimlerin anlatıldığı bloglardan da uzak durmak gerekiyor. Baypas olmuş kişi için aspirin çok hayatidir ama midesinde ülser olan için çok tehlikeli. Her hastanın kendi koşulları içinde değerlendirilmesi gerekir. Hasta tecrübelerine dayanan bilgiler, okuyan kişiye iyi gelecek diye bir kural yok. Bunlar, internette yol gösterici olarak kullanılmamalı."

Cavit AKGÜN/DHA

Haberin Devamı