İnci Tulpar Kendini paylaşmak
HABERİ PAYLAŞ

Kendini paylaşmak

Çağımız, teknoloji ve haberleşme çağı. Akıllı telefonlar sayesinde herkes her anını belgeliyor. Facebook’da masumane bir şekilde aile çevresinde ve arkadaşlar arasında paylaşılan fotoğraflar ile başlayan çılgınlık Instagram, Twitter, Snapchat ve daha niceleri ile devam ediyor.

Tanımadığımız insanların oje renklerini, evlerinin dekorasyonunu, kedilerini, köpeklerini, avizelerini, çay fincanlarının desenini görüyoruz. Hiçbirimiz muaf değiliz bundan. Okuduğumuz kitaptan, yediğimiz yemekten, gittiğimiz plajdan, yanından geçtiğimiz kazadan, sıkıldığımızda oturduğumuz odanın tavan fotosundan dahi haberdar ediyoruz ‘takipçilerimizi’.

Haberin Devamı

Bazılarımız daha temkinli, bazılarımız daha cesur, kimimiz sadece iki kelâm peşinde, bazımız gösteriş amacında, hatta ürün satışında, çeşit çeşit hayatların anlık kesitleri önümüzde, ardımızda... İnternet masum bir yer olsa idi; pek bir zararı olmayabilirdi bu paylaşımların. Gel gör ki, ne internet masum ne de insanların hepsi iyi niyetli. İşte bu nedenledir ki; en çok da çocuklarımızı paylaşırken veya onlar kendilerini paylaşırken dikkatli olmalıyız, dikkatli olmalılar.

Bir annenin yüklediği çocuk fotosundan türlü fenalık çıkaracak; gençlerin yaş günü partisinde çektiği vine’lardan, fotoğraflardan ahlâk sorgulayacak gölgeler dolu internette. İç dünyamızı, sevdiklerimizi, muhit bilgimizi, çocuklarımızın ad ve simalarını kamuya açarken aslında ciddi risklere maruz kalıyoruz.

Bir kez internete giren her şey; her zaman orada kalıyor. İnternette mahremiyet, riskler, çocukların ve annelerin bilinçlendirilmesi gibi konularda çalışma yapan kurumlar var. İronik bir şekilde, internette nasıl korunacağımızı yine internetten öğrenebiliriz. İlk etapta teknolojikanneler.com sitesini önerebilirim.

Teknoloji çağından elbette geri kalmayacağız ama önemli olan, interneti bilinçli kullanmak, kendimizi ve çocuklarımızı paylaşırken temkinli olmak.

Enerji, nükleer olmak zorunda değil

Nükleer enerji için yatırımlar yapılıyor, santral temelleri atılıyor. Ne desek fark etmeyecek dedirten, tecrübe ile pek çok kez doğrulanmış bir his var içimde. Yine de bu köşelere iki tümce yazmak adettendir. Çok yakından bildiğiniz felâketleri anımsatayım: Gençliğime dair çok az korkuyu aklımda tutmuşum.

Haberin Devamı

Bunlardan biri Çernobil faciası idi. Radyasyonun neden olduklarına ilk gençlik yıllarımda, Japonya-Fukişima felâketine ise pek yakında tanık olmuş, yapısı temkinli ve karakteri endişeli bir insan olarak nükleer bir santralin doğurabileceği riskleri hiç hafife alamıyorum.

Hele ki dünyanın pek çok ülkesinde kömür madenlerinin ve nükleer santrallerin kapatıldığı, yerine yenilenebilir alternatif enerji modellemelerinin hayata geçirildiği bu modern zamanlarda... Şöyle bir karşılaştırma verelim; 20 milyar Euro harcayarak kurulacak Akkuyu Santrali’nden elde edilecek elektrik enerjisinin 7 katını Almanya, sadece 3.5 milyar dolar harcayarak rüzgardan elde ediyor.

Aynı Almanya kömür madenlerini ve nükleer santralleri kapatan bir dünya sanayi ve ekonomi devi! Tarih boyunca Almanya’yı pek çok kez örnek almışızdır. Bu ülke peşinde savaşa girmişliğimiz, o yenilince yenilmiş sayılmışlığımız, savaş sonrası sanayii gelişsin diye pek çok işçimizi oraya vermişliğimiz vardır.

Haberin Devamı

Tam en örnek almamız gereken zamanda, ilk kez de yararımıza olacak bir durumda, bu adetimizden vazgeçmeseydik keşke. Dünyada, elektriğinin yüzde 60’ından fazlasını yenilenebilir enerji ile elde eden tam 45 ülke var. Ve biz onlardan biri değiliz. Maalesef.

One love

Hayat Bu Kapağın Altında desteğiyle Pozitif Live tarafından 13-14 Haziran’da Lifepark’ta gerçekleştirilecek “One Love Festival 14’ün” heyecan ve merakla beklenen programı açıklanmaya devam ediyor. İsveçli Little Dragon ve Toronto’da kurulmuş pop grubu Austra One Love Festival 14’ün isimleri arasındaki yerini aldı.

Little Dragon’ın son albümü ‘Nabuma Rubberband’ 2015 Grammy Ödülleri’nde En İyi Dans Albümü kategorisinde aday gösterilmişti. Kanadalı pop grubu Austra ise ‘Olympia’ albümüyle 2011’de hızlı bir çıkış yakalamıştı.

Solistleri Katie Stelmanis’in yumuşak sesi, grubun takipçileri tarafından çok seviliyor. Daha pek çok ilginç grup ve şarkıcının olacağı ‘One Love Festival’in biletleri önümüzdeki günlerde satışa çıkacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder