Dünya Kennedy suikastının 50. yıl dönümü

Kennedy suikastının 50. yıl dönümü

Paylaş
Kennedy suikastının 50. yıl dönümü

Gazeteci yazar Stefano Vaccara, Kennedy suikastının 50. yıl dönümünde yayınlanan kitabında, Kennedy suikastının arkasındaki sır perdesini aralayabilecek bilgilere yer verdi

ABD Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963 tarihinde Dallas’ta uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Suikastın faili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald ise gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü.

Resmi açıklamalarda Ruby’nin, Oswald’u "bireysel tekpi" nedeniyle öldürdüğü ve herhangi bir örgütle bağlantısının kurulamadığı iddia edildi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13230","13230","201311","13230-.jpg","1", "0","Kennedy suikastinin olduğu gün yaşananlar");

Stefano Vaccara, 50 yıldır merak edilen cinayetin detaylarını ve nedenlerini ABD istihbarat birimlerinin raporlarından da derlediği bilgilerle "Carlos Marcello, JFK suikastının ardındaki kişi" adlı kitabında anlattı.

Vaccara, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Muhabirleri Derneği (UNCA) tarafından düzenlenen, kitabının tanıtım resepsiyonunun ardından yaptığı açıklamada, mafya lideri Carlos Marcello’nun Kennedy ailesiyle yaşadığı mücadele ve özellikle Adalet Bakanlığı görevini yürüten Robert Kennedy’nin Marcello’yu adalet önüne çıkarma çalışmalarının cinayetin nedeni olduğunu söyledi.

'KARDEŞİ NEDENİYLE ÖLDÜRÜLDÜ'

"Başkan John Kennedy, kardeşi Robert’ın Amerika’da mafyaya savaş açması nedeniyle öldürüldü. Eğer Marcello, Kennedyleri etkisiz hale getirmeseydi, suç imparatorluğu yıkılacaktı" diyen Vaccara, Robert Kennedy’nin bakan olmadan önce yayınlanan kitabında, ABD’nin gerçek düşmanının mafya olduğunu yazdığını kaydetti.

Robert Kennedy’nin o dönemde mafyanın bir numaralı düşmanı haline geldiğini ifade eden Vaccara, "Robert Kennedy, Oswaldo’nun Ruby tarafından öldürülmesiyle cinayetlerin arkasındaki gücü anlamıştı" diye konuştu.

York Lehman College’da "mafya, demokrasi ve medya" konularında dersler de veren Vaccara, Robert Kennedy’nin, Başkan Kennedy öldürülünce gücünü kaybederek olayı aydınlatamadığını, daha sonra önde götürdüğü başkan adaylığı kampanyasında ise öldürüldüğünü hatırlattı.

Mafyanın olayın peşinden gidenlere şantaj yaptığını belirten Kennedy, "Kennedy ailesi ve hükümet, mafyanın açıklayabileceği sırların, gerçeğin bulunmasından daha tehlikeli olduğunu biliyordu" ifadelerini kullandı.

Cinayetin 50 senedir aydınlatılamamasını ve aydınlatma için de çaba harcanmamasını "ilginç" bulan Vaccara, bunun nedeninin ABD istihbaratı ile mafyanın işbirliğinin ortaya çıkma riski olduğunu savundu. Bu iddiaları sadece kendisinin dile getirmediğini, 1979’da Kongre’deki komisyonun da Carlos Marcello’yu birinci şüpheli gördüğünü ifade eden Vaccara, "Bu rapor daha sonra yayınlandı. Ancak bu komisyonun raporunun ardından bilinmeyen nedenlerle soruşturma sonuçsuz kaldı" dedi.

Türkiye’de 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili iddialarının soruşturulmasının Kennedy cinayeti için de örnek olabileceğini anlatan Vaccara, Türkiye’nin bütün demokrasilerde olması gereken soruşturmayı yürüttüğünü belirtti.

AA