Tamer Heper Kentsel dönüşüm değil
HABERİ PAYLAŞ

Kentsel dönüşüm değil

Haberin Devamı

Bizler kentsel dönüşüm mağdurlarıyız. Bizim binada iki kiracı var. Diğerleri kat maliki. Bir müteahhit binayı yıkıp yeniden yapmak istiyor. Bina için alınmış bir depreme dayanıksız raporu falan yok. Kat malikleri sadece bina yenilensin, dairelerin değeri artsın istiyor. Müteahhitle görüşüyorlar ve müteahhit bunlara “Siz üçte iki çoğunluğu sağlayın yeter” diyor. Peki bunlar daire sahibi olacak ise bizim durumumuz ne olur? Bizim haklarımız nasıl korunur? L.A.

Bizde adettir, ortaya bir konu atıldı mı bilir bilmez herkes konuşur. Şimdi şu kentsel dönüşüm icadı çıktı ya ihtilaflar dağlar gibi, bir o kadar da mağdur var. Bina yapacak herkes can simidi gibi kentsel dönüşüme sarılıyor. Hele şu kentsel dönüşümdeki üçte iki çoğunluğun kararı lafı var ya müteahhitler için ikinci can simidi. Değerli okuyucularım binayı yıkmak için üçte iki yetmez, kentsel dönüşüm için dahi yetmez.

[[HAFTAYA]]

Okuyucumun olayında kentsel dönüşümün eseri yok. Kentsel dönüşümde yani binanın depreme dayanıksız olduğunun tespitinde dahi konuyu düzenleyen yasa malikin talebinden söz eder. Üçte ikinin değil. Malik demek kat mülkiyetine tabi binalarda tüm bağımsız bölüm malikleridir. Üçte iki oranı ise ilgili kanunda geçer yani bina yıkılmış, gayrimenkul arsa haline gelmişse üçte ikinin oyundan söz eder. Ama vatandaşlar arasında şu üçte iki yayıldı ya kullan kullanabildiğin kadar. Bu söylediğim deprem riski olan binalar için. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde, bırakın üçte iki oranını, bağımsız bölüm maliklerinden birinin itirazı halinde o binaya müdahale edilemez. Durum bu iken şimdi geleyim okuyucumun durumuna. Okuyucumun binasındaki bütün kat malikleri binanın müteahhide verilmesinde anlaşsalar dahi kiracılar için tahliye davası açıp davının sonucunun beklenmesi lazım. “Biz müteahhitle anlaştık yarın çık” demek mümkün değil. Yeniden inşa nedeni ile kiracı aleyhine tahliye davası açılacak, mahkemeye tasdikli projeler sunulacak ve ancak ondan sonra kiracı tahliye olunacak. Burada üçte iki lafı hayal. Ancak bu durumda müteahhit ne yapıyor? İşi kaçırmamak için kiracıların zararlarını tazmin ediyor. Bu iş pazarlığa tabi. Taşınma masrafı, belli bir süre kira ödememe veya taşınılacak yeni yerin belli süre kirasını ödeme gibi pazarlıklar sonucu müteahhit ile kiracı anlaşırsa kiracı daireyi tahliye ediyor. Yoksa mahkemenin sonucu beklenecek. Son cümle: Kentsel dönüşüm sözle olmuyor. Kentsel dönüşüm yasasına tabi olmak için deprem riski altında bulunmak lazım, her bina inşası kentsel dönüşüm yasasına tabi değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder