Tamer Heper Kesinti yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kesinti yapılıyor

Haberin Devamı

1 Ekim 2000’de emekli olmuştum. Aldığım emekli maaşı taban maaşın üzerindeydi. Zaman içinde öyle oldu ki şimdi taban maaşa geldi. Acaba benim maaş mı azaldı yoksa bir kesintiye mi uğradı? ● B.Ö.

Doğrusu bu kadar bilgi ile maaşınızın nereden nereye geldiğini bilmek pek mümkün değil. Ancak anlattığınız süre içinde yasal olarak böyle bir düşme olma ihtimali küçük. Sorunuzda rakamlar da yer almadığı için nereden nereye geldiğinizi bilemiyorum ancak sık karşılaşılan bir husustan söz etmeliyim. Emeklilerin maaşından birtakım gerekçelerle kesinti yapıldığına tanık oluyorum.

Örneğin “Belli tarihlerde destek primi kesintisi yapılmamıştır” veya “Belli tarihlerde size fazla maaş ödendiği tespit edilmiştir” denilerek borç çıkarılmakta böylece de hem fazla ödenen bedel maaştan kesilmekte hem de buna cezası eklenmektedir. Ancak bankamatikten maaşını çeken emekli buna vakıf olamamakta, maaşının neden eksildiğini bilememektedir.

Zaten işin ilginci bir emekli hiçbir ay aynı maaşı alamamaktadır. Her ay maaşından ya hastane parası ya ilaç parası kesilmekte, bir de anlattığım nedenlerden kesinti yapılabilmektedir.

Bu kesintinin yanıtı maaş aldığınız bankada da yoktur, bunu ancak SGK’ya başvurarak öğrenebilirsiniz. Kesintinin gerekçesi sizin için tatmin edici değil ise de dava açmanız gerekecektir. Pek çok emekli bunun masrafına katlanamayacağı için dava da açamamaktadır. Tabii ki önerim, önce kesintinin nedenini öğrenin, ne yapacağınıza sonra karar verin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder