Ekonomi KESK masada resti çekti

KESK masada resti çekti

Paylaş
KESK masada resti çekti

Hükümet ile sendikalar, memurun gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere bir araya geldi. Ancak KESK masadan kalktı

8 yıldır boykotta

Hükümet ile memur sendikaları, memurların gelecek yılki sosyal ve ekonomik haklarını görüşmek üzere dün ‘toplu görüşme’ masasında bir araya geldi.

Memura ‘toplu sözleşme’ hakkını da içeren Anayasa değişikliği için yapılacak 12 Eylül Referandumu öncesine denk gelen görüşmelere, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) damgasını vurdu.

‘Toplu görüşme’ mantığını 8 yıldır boykot eden KESK’in başkanı Sami Evren, toplu sözleşmenin konuşulmadığı bir masada oturmayacaklarını bildirerek masadan kalktı.

Yazıcı kabul etti

Sami Evren, Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan toplantıdan çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, “Toplu görüşme döneminin artık kapatılması gerektiğini ifade ettik. Toplu sözleşme çağrısında bulunduk.

Toplantıyı kapatıp, referandumdan sonra ekim ayında toplu sözleşme yapmak üzere yeniden bir araya gelme önerisi sunduk” dedi. KESK masadan kalktıktan beş dakika sonra, toplantıya başkanlık eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Evren’i çağırarak önerilerini görüşmeyi kabul ettiklerini bildirdi.

Toplantı çarşamba günü

Hayati Yazıcı’nın açıklamasının ardından taraflar, ‘referandum sonrası toplu sözleşme’ gündemiyle çarşamba günü masaya oturmak üzere toplantıyı bitirdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu yıl toplu görüşme değil, toplu sözleşmeyle çalışanların mali ve sosyal hakları belirlensin, görüşmeler ekim veya kasımda yapılsın” önerisinin incelenmeye değer olduğunu belirtti.

Yazıcı, “Hukuki bir engel varsa 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun içeriğine bağlı olarak devam edeceğiz” dedi.

Fiili durum oluşsun

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, eksikliklerine rağmen toplu sözleşme hakkının Anayasa değişiklik paketine girmesini önemsediklerini belirterek, “Hükümetin pakette var olan bu hakka göre hazırlıklı gelmesini, fiili durum oluşturulmasını ve toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz” dedi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Toplu sözleşme tercihinin başka şeylerle bağlantılı hale getirilmesi çok objektif değil. Memurlara bu hak veriliyorsa süs olsun diye verilmiyor” diye konuştu.

Heyet başı Memur-Sen

Toplantıda, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Başkanı Sami Evren yer aldı.

Yetkili sendikalar adına Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen; Memur- Sen’e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç- Bir-Sen, Enerji-Bir-Sen, Sağlık-Sen ve KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen başkanları da toplantıdaydı. Memur heyetine, en fazla üyeye sahip olan Memur-Sen başkanlık etti

2

Haberin Devamı