Tamer Heper Keşke aranızda anlaşsanız
HABERİ PAYLAŞ

Keşke aranızda anlaşsanız

Haberin Devamı

Babamızdan biz dört kardeşe bir ev miras kaldı. Kardeşlerimizden biri evin satılmasından yana, biz üç kardeş ise satmak istemiyoruz. Satmak isteyen ise “Dava açar sattırırım” diyor. Bir akrabamız da “Halen adınıza tescil ettirmediniz. Sattıramaz diyor.” Doğrusu nedir? ● H.F.

Kardeşlerden biri satmak istiyor, üç kardeş istemiyor. Böyle bir durumda satmak isteyen kardeş sizin de bildiğiniz gibi bir müşteriyi kapıya getirip satış yapamaz, bu tamam. Peki bu kardeş ne demek istiyor? “Ortaklığın giderilmesi davası açarım, bu yolla mahkeme kararına dayanarak evi sattırırım” diyor.

★ ★ ★

Ev sizlere miras kalmış. Bu hali ile ortaklığın giderilmesi davasına konu olabilir. Hatta tapuya adlarınıza tescil için hep birlikte tapuya gitmenize de gerek yok. Mirasçılardan biri yani satışı isteyen kardeşiniz, elinde veraset ilamı ile tapuya giderek adlarınıza tescili de yaptırabilir.

★ ★ ★

Miras olarak kalan ev size elbirliği mülkiyeti ile kaldı. Bu şekilde tescilin yapılabileceği gibi, şimdi dava açmadan da tapudan diğer ortaklara yani sizlere yapılacak bir davet ile paylı mülkiyete dahi çevrilebilir. Paylı mülkiyete çevrilirse ne olur? Bunu niye söyledim? Paylı mülkiyete çevrilirse bu kardeşiniz kendi payını bulabileceği bir üçüncü şahsa da satabilir. Ancak bu durumda sizlerin öncelikle alım hakkınız bulunur.

★ ★ ★

Şayet miras kalan bu ev ortaklığın giderilmesi davası yolu ile satışa çıkacak olursa elbette sizlerin de ihaleye girerek bu kardeşinizin hisse bedelini ödemek kaydı ile bu yeri satın alma imkanınız olur. Ah bir gün sizden,”Tüm kardeşler anlaştık. Güzel güzel işlerimizi sulhen hallediyoruz” diye bir haber alabilsem ne iyi olur!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder