Kestane kebap yemesi sevap

Dr. Ender Saraç yazıyor...

Kestane kebap yemesi sevap

Sonbahar yağmurları, yavaş yavaş soğuyan havalar ve mevsimin değişmez lezzeti kestane... Sokak köşelerinde, okul kapılarında satılan sıcacık kestane kebap... Nefis kokusuyla iştah kabartan, küçücük kese kağıtlarında satılan kestaneler kimi zaman kesmez ona olan özlemimizi. Bazen de manavdan ya da marketten alıp evde ailece doya doya yemek isteriz. Kebabı, haşlaması ya da şekeri hatta bazen çiğ çiğ de yiyebilirsiniz kestaneyi! Asya, Afrika ve Amerika’da yetişen kestanenin en lezzetli türü ise ülkemizde bulunuyor.

Tabiatta tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan tamamen doğal şartlar altında yetişen kestane başta potasyum olmak üzere fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri içerir. C, B1 ve B2 vitaminleriyle şeker, protein ve yağ açısından da oldukça zengin olan kestane adeta bir enerji iksiri. Faydalarına gelince boyundan büyük desek yalan olmaz...

Kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Varis ve basur oluşumunu önler. Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Mideyi kuvvetlendirir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastaları ise kestaneden uzak durmalı. Tüm dünya mutfaklarında farklı şekillerde kendine yer bulan kestane; et yemeklerinden salatalara, tatlılardan pastalara kadar birçok çeşitte kullanılabilir.

Kestaneli pilav

Malzemeler

? 2 su bardağı pirinç ? 3 su bardağı tavuk suyu veya su ? 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (50 gram) ? Yarım tavuk göğsü ? 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için) ? 350 gram kestane ? 2 orta boy havuç ? 1 çorba kaşığı kuş üzümü ? 1 çorba kaşığı çamfıstığı ? 1 çay kaşığı karabiber ? 1 çay kaşığı tarçın ? 1 çay kaşığı yenibahar ? tuz ? 1/4 limon suyu (pirinçler için) ? 1/4 limon suyu (tavuk eti için)

Hazırlanışı

Pirinçleri ılık ve limonlu suda yarım saat bekletin. Kestaneleri su dolu bir kabın içinde yarım saat bekletin. İki tarafına bıçakla enine derin çizikler atıp fırın tepsisine dizin. Yumuşayana kadar pişirin. Kestaneleri fırından alıp kabuklarını soyun. Tavuk göğsünü tencereye alıp üzerini aşacak kadar sıcak su, limon suyu ve tuz ekleyerek haşlayın. Göğüs etini kemiklerinden ayırıp iri parçalar halinde kesin. Kestaneleri kızgın yağda hafif renk alana kadar kızartın. Havuçları kibrit çöpü inceliğinde doğrayıp aynı yağda kızartın. Pirinçleri nişastası gidene kadar birkaç su yıkayıp suyunu süzün. Bir tencerede tereyağını eritin. Fıstıkları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Pirinçleri de ekleyip şeffaflaşana kadar kavurup ateşten alın. İçine kuşüzümlerini ve tuzu ekleyin. Yuvarlak tabanlı bir tencereye kestaneleri aralıksız şekilde dizin. Üzerine kızarmış havucu, onun üzerine de tavuk etlerini yayın. Etlerin üzerine pirinçleri ilave edin. Sıcak tavuk suyu ve baharatları da ekleyin. Ağır ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirip ateşten alın. 15-20 dakika demlendirin. Pilavı kestaneler en üstte kalacak şekilde servis tabağına ters çevirip servise hazır hale getirin.

Kestaneli pasta

Malzemeler

? 1 kilo kestane ? 250 gram pudra şekeri ? 1 yumurta sarısı ? 60 gram tereyağı ? 2 yemek kaşığı kakao ? 250 gram krem şanti ? 1 paket Pötibör bisküvi ? 1 fincan ılık süt ? 1.5 litre altı yuvarlak payreks kap

Hazırlanışı

Kestaneleri haşlayın, kabuklarını ayıklayın. Mikserden geçirip püre yapın. İçine tereyağ, pudra şekeri ve yumurta sarısını ilave edin ve yoğurun. Hamuru ikiye ayırın. Yarısını sade bırakın, diğer yarısına kakaoyu koyup karıştırın. Bisküvileri tek tek süte batırıp payreksin kenarlarına ve altına dizin. Bisküvilerin üzerine, alt kısma ve kenarlara sade kestane püresini yerleştirin. Orta kısma kakaolu kestane püresini koyun. Üzerini yine süt ile ıslatılmış bisküviler ile kapatın. Bir kapakla üzerini örtüp buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi günü pastanın kenarlarını uzun bir bıçak ile cam kaseden ayırın. Servis tabağına ters çevirerek koyun. Üzerini krem şanti ile kaplayın.