Bilal Emin Turan Kıdem tazminatına 'zamanaşımı' ayarı
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatına 'zamanaşımı' ayarı

Haberin Devamı

İş Mahkemesi'ne gitmeden önce 'arabulucu'ya başvuruyu zorunlu kılan düzenleme Meclis'te kabul edildi. Düzenlemede, kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere işçinin hak arama süreleriyle ilgili de önemli detaylar var...

Sigortalı yani SSK'lı çalışan herkesi yakından ilgilendiren arabuluculuk düzenlemesi (İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı) Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta kabul edildi.

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, işçi; kıdem, ihbar tazminatı ve fazla mesai, yıllık izin ücreti gibi alacaklar için mahkemeden önce arabulucuya başvuracak.


Yarı yarıya inecek

Düzenlemede hak arama süreleri için tanınan zamanaşımı süresiyle ilgili de önemli detaylar var. Zamanaşımı süresi (hakkın isteneceği süre) iş sözleşmesinin sonladığı tarihte başlıyor.

Normalde kıdem, ihbar, kötü niyet, ayrımcılık tazminatı ve yıllık izin ücretlerinin talebi için zamanaşımı süresi 10 yıl. Yeni yasayla bu süre 5 yıla yani yarıya inecek.

Faiziyle alabiliyor

Örneğin; kıdem tazminatının sadece brüt maaştan ibaret olduğuyla ilgili yanılgı var. Halbuki düzenli yapılan birçok ödeme kıdem hesabına dahil ediliyor. İşçi bilmeden brüt ücretle hesaplanan kıdemi alıyor.

Bir süre sonra hakkını eksik aldığını öğrenen işçi, 10 yıl içinde dava açıp bu hakkını faiziyle alabiliyordu. Şimdi 5 yıl içinde istemezse bu hakkı yanacak.


Önceki haklar ne olacak?

5 yıllık zamanaşımı süresi yasa yürürlüğe girdikten sonraki durumlar için geçerli olacak. Mevcut haklar ise korunacak. Ancak daha önce içten çıkarılanlar için 10 yıllık zamanaşımı süresinin bitimine 5 yıldan fazla varsa hak, 5 yıl sonra yanacak. Örneğin; 3 yıl önce işten atılan işçinin tazminat davası için daha 7 yılı varken bu süre 5 yılla sınırlandırılacak.


Yıllık izin alacağı için de geçerli

İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sona ermesiyle işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödeneceği yer alıyor.

Bu ücretlere ilişkin zamanaşımı süresi Temmuz 2012'den itibaren 10 yıl olarak uygulanıyor. Yeni yasayla bu 10 yıllık süre iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıl olacak.

Uzmanlara göre; zamanaşımı süresiyle ilgili düzenleme daha çok işvereni gözetiyor ve patronun yıllar sonra davalarla muhatap olmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder