Ekonomi Kıdem tazminatında büyük telaş!

Kıdem tazminatında büyük telaş!

Paylaş
Kıdem tazminatında büyük telaş!

‘Kıdem Tazminatı Fon’u için geri sayım başladı. “Yeni sistemle eski çalışanların kazanılmış hakkı korunacak” deniyor. Ama buna rağmen telaşa kapılan çalışanlar, kıdemini hemen almak için farklı yollara başvuruyor

Bilal Emin Turan- POSTA

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor. Çalışanın tazminat için kendi isteği dışında işten ayrılması şart. Bazı istisnalar da var. Erkek işçi askerlik, kadın evliliği nedeniyle (evlilikten sonraki 1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir.

EMEKLİLİĞİ GELEN ALIR


Emekli olmak için işten çıkanlar da kıdem tazminatı alır. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenlerden en az 15 yıl sigortalı olup 3600 gün prim şartını yerine getirenlerle, ilk defa 8 Eylül 1999’dan sonra işe girip 25 yıl ve 4500 gün prim şartını tamamlayanlar, SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısını onaylatırsa kendi isteğiyle ayrılınca kıdeme hak kazanır.

'FON'UN ADI BİLE YETTİ


Kıdemin hangi şartlarda alınacağı özellikle son günlerdeki ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ tartışmalarıyla daha da merak edilir oldu. Fonun detayları netleştikçe çalışma hayatında da ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Özellikle birikmiş kıdem tazminatı olan çalışanlar, ‘Kazanılmış haklar korunacak’ dense de bir yolunu bulup tazminatlarını alma arayışına girdiler.

KADIN ÇALIŞANLAR HAREKETE GEÇTİ


Kıdem tazminatında, ‘fon’ sisteminin tartışılmaya başlaması bile kıdemi birikmiş kadın çalışanları harekete geçirmeye yetti.

'ÇIKTI-GİRDİ' YÖNTEMİ


Büyük şirketlerde tedirginliğin daha fazla olduğunu belirten İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Sadettin Orhan'ın verdiği bilgiye göre; fon tartışmaları sebebiyle kadın çalışanlardan nikah tarihini erkene alanlar var. Kadın çalışan, resmi evlilik tarihini takip eden 1 yıl içinde işten ayrılırsa tazminatını alabilecek. Başvurulan bir diğer yöntem 'çıkış-giriş' yöntemi.

PATRON İSTERSE SIFIRLIYOR


'Çıkış-giriş' yönteminde çalışan, işverenden, birikmiş tazminatını ödeyip kendisini kağıt üzerinde işten çıkarmasını istiyor. İşveren bu isteği kabul ederse, önce tazminatı ödeyip çıkış veriyor, sonra tekrar aynı işyerinde giriş yapılıyor. Böylece çalışanın tazminatı sıfırlanmış oluyor. 1999'dan önce sigorta girişi olup 3600 günü dolduranlar da istifa edip kıdemini alıyor.

Haberin Devamı