Ekrem Sarısu Kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Babam belediyeden emekli oldu. SSK’dan ‘emekli olabilirsin’ kağıdını da aldı. Kıdem tazminatı için belediyeye başvurduk ama belediye tazminatı vermeye yanaşmıyor. Bu tazminatın belli bir yasal süresi var mı? Noterden ihtar çeksek bir işe yarar mı? (Turgay YAVAŞ)

Cevap: Emekli olduğu tarih itibarıyla belediye kıdem tazminatını ödemek zorunda. Geç ödediği takdirde, gecikme faizini de alabilirsiniz. Belediyeye yazılı olarak başvurup, kıdem tazminatının ödenmesini talep edin. Ödemedikleri takdirde iş mahkemesine dava açın. Mahkeme uzun sürmez. Ödenmeyen kıdem tazminatını faiziyle birlikte alabilirsiniz.

Üç yıl yüksek kazanç üstünden prim ödeme emekli aylığını artırmaz

Soru: Eşimin emekli olmasına 3 yıl kaldı. Askeri ücretten prim yatırıyor. Emekli olduktan sonra fazla maaş alabilmek için 1000 lira üzerinden prim yatırırsak, emekli maaşımızda bir artış olur mu? Veya daha fazladan prim yatırmak gerekir mi? (Hamza GÖKÇE)

Cevap: 3 yıl 693 lira yerine 1000 lira üstünden prim ödemeniz tüm çalışma dönemindeki ortalama kazancı yükseltmeyeceği için emekli aylığı tutarına hiçbir faydası olmaz. Daha fazla sürede (7, 10 yıl gibi) yüksek kazanç üstünden (örneğin tavan tutar olan 4505 lira üstünden) prim ödemek de sizin için ekonomik olmaz. Uygun olanı, asgari ücretten 3 yıl daha prim ödemeniz. Eşiniz emekli olduğunda bugünkü rakamlarla 630 lira aylık alır.

Engelli hakkıyla 19 yılda emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Kasım 2000’de SSK’lı oldum. 2827 gün primim var. Yüzde 55 raporluyum. Vergi indiriminden yararlanıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? (Can KÖSE)

Cevap: Sizin gibi 6 Ağustos 2003 itibarıyla 3 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelliler, 19 yıl sigorta ve 4240 gün prim şartlarına tabi. 1413 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 4240 güne tamamlamanız şartıyla, 19 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 25 Kasım 2019’da emekli olabilirsiniz.

Belediye, tarihi eser statüsündeki binanın vergilerini iade etmek zorunda

Soru: 2005 yılında ikinci derece korunması gerekli kültür varlığı kapsamına alınan bina için ödenen emlak vergilerinin geri alınabileceğini yazmıştınız. Fatih Belediyesi Vergi Dairesi’ne emlak vergilerimin iadesi için yaptığım başvuru, muafiyetimin başvuru tarihinden sonra başlayacağı gerekçesi ile reddedildi. Belediye haklı mı? (Ayla GÜRSOY)

Cevap: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 3386 sayılı Kanun ile ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır’ kaydı konulmuş, birinci ve ikinci grup olarak konumlandırılmış yapıları vergiden muaf tutmuştur. Bunu ‘taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır’ hükmüyle belirtmiştir. Ayrıca, Emlak Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinin ikinci fıkrasında da vergiye tabiyken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyetin, bu olayların vukubulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona ereceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda 2005 yılına ilişkin Emlak Vergisi’nin 2’nci taksiti de dahil olmak üzere, Emlak Vergisi’nden müstesna tutulmanız gerekmektedir.

Ne yapılması gerekmektedir?

Belediyenin red gerekçesinde belirttiği husus, Emlak Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesince geçici muafiyetlerle ilgilidir. 5’nci madde kapsamında geçici olarak Emlak Vergisi’nden muaf tutulanların muafiyeti, başvuru tarihini takip eden yıl başından itibaren başlamaktadır. Sizin muafiyetinizin bu durumla ilgili değildir. Vergi iadenize bu madde gerekçesiyle mani olamazlar. Çünkü muafiyetinizin dayanağını, 2862 sayılı yasanın 21’inci maddesi oluşturmaktadır. Bu durumda sorunu idari aşamada ve yargı aşamasında çözme gibi iki seçeneğiniz var. Maliye Bakanlığı’ndan ödediğiniz vergileri geri alıp alamayacağınızı sorun. Maliye’nin olumlu cevabını belediyeye ibraz ettiğinizde iadenizi alabilirsiniz. Ya da vergi mahkemesine dava açarak, yargı yoluyla ödediğiniz vergileri geri alırsınız.

Beyan edilen varlıkların 2008 yılı gelirleri için inceleme yapılabilecek

Soru: Varlık Barışı kapsamında gerek yurtdışından gerekse yurtiçinde varlık beyanında bulunduğum takdirde, beyan ettiğim varlıklar için geriye dönük olarak inceleme yapılabilecek mi? Örneğin, bu varlıkların geçmişteki gelirlerini niye beyan etmedin, niye bu varlıklardan elde ettiğin gelirlerin vergisini ödemedin, sorusu sorulabilecek mi? (Tuncay ÇOBAN)

Cevap: 30 Eylül 2009’a kadar gerek yurtdışından gerekse yurtiçinde bulunan döviz, para, altın, menkul kıymet ile varlığı kanaat getirici vesika ile belgelenen gayrimenkulleri 30 Eylül 2009’a kadar beyan eden ve yurtdışından getirdiği ve beyan ettiği varlıklar için yüzde 2, yurtiçinde bulunan ve kayıtlarda yer almayan varlıkların beyanında yüzde 5 nispetinde hesaplanan vergiyi ödeyenlere, bu varlıklardan 2004, 2005, 2006, 2007’de elde edilen gelirlerini beyan ettin mi? Vergisini ödedin mi? sorusu sorulamayacak. Ancak, 2008 yılı Varlık Barışı kapsamı dışında tutulduğundan, ‘2008 yılı gelirleri için beyan ettin mi, vergisini ödedin mi’ soruları sorulabilecek.

300 gün daha prim ödeyip emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1955 doğumluyum. 17 Ekim 1978’de SSK’lı oldum. 3300 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? (Çiğdem)

Cevap: 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süre sigortalı olunuzdan, eski yasaya tabi olarak 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olarak 300 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

389 gün daha prim ödeyip 56 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 20 Mart 1958 doğumluyum. 15 Mart 1983’ten 31 Aralık 1985’e kadar Bağ-Kur’a prim ödedim. 1992’de 4 aylık bir ödemem daha var. 1998’de Bağ-Kur’dan SSK’ya geçtim ve 2085 gün prim yatırdım. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? (Dilşen YORGANCILAR)

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden 389 gün daha prim ödeyerek, 3211 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 20 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder