Sağlık Kılcal varislere iğne tedavisi

Kılcal varislere iğne tedavisi

Paylaş
Kılcal varislere iğne tedavisi

Cilt yüzeyinde estetik sorun oluşturan kılcal varisleriniz varsa iğne tedavisinden yarar görebilirsiniz

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Tüzün anlattı:

Haberin Devamı

İğne tedavisi nedir?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Skleroterapi olarak da biliniyor. Orta ve büyük damarlarda başarı oranı, yüzeyel damarlara göre daha az. Genellikle kozmetik sorun yaratan, cildin üstünde gördüğümüz kılcal damar varislerinin tedavisinde kullanılır. İşlem, varislerin içine çok ince iğnelerle ilaç verilmesinden ibarettir. İlaçlar damarları kurutarak incecik hale getirir, vücut daha sonra bunları yok eder. Böylece bacaklardaki kırmızımsı, morumsu renk kaybolur, daha doğrusu solar.

Köpüklü iğne tedavisi nedir?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Bu tedavide skleroterapide kullandığımız ilacı havayla karıştırıp köpürtüyoruz. Böylece ilaç daha güçlü, etkili oluyor. Geniş çaplı damarları daha rahat kapatıyor.

Haberin Devamı

Kaç seans sürüyor?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Skleroterapi ve köpükle iğne tedavisi muayenehane veya poliklinik koşullarında yapılıyor. Seans sayısı hastadan hastaya değişiyor. Bazı hastalarda 1 seans yeterliyken bazı hastalarda birkaç seans gerekebiliyor. Ama orta derecedeki varislerin tedavisi yaklaşık 3-6 seans sürüyor. Her seans 15-30 dakika alıyor. Tedavi 3-4 haftalık aralıklarla uygulanıyor. Seanslar arasında bacakların en az 2-3 gün boyunca bandajlanması gerekiyor. Hasta girişim sonrası yürüyerek evinde gidebilir, araba kullanabilir.

İşlem ağrılı mı?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: Çok ince iğneler kullanıldığı için işlem fazla ağrı vermiyor.

Yan etkileri var mı?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: İğne tedavisinde kullanılan ilaçlar bazen leke bırakabilir. Fakat bu lekeler zaman içinde solar. Uygun yapılmazsa, örneğin damar dışına ilaç kaçırılırsa orada doku ölümleri, yaralar oluşabilir. Ama bu yan etkileri artık görmüyoruz. Bu arada her ilacın olduğu gibi bu ilacın da alerjik etkileri olabilir.

Tedavi sonrasında morluk şişlik olur mu?

Prof. Dr. Hasan Tüzün: İğneyle damar kapatma işlemi, vücutta yaklaşık 20 günlük hücresel seviyede bir aktiviteye neden oluyor. Bu nedenle ilk etapta birtakım morluklar olabiliyor. Bu durum hastaların büyük kısmında birkaç hafta içinde düzeliyor. İğneden sonra bacaklara elastik bir bandaj sarıyoruz. Büyük çaplı damarlarda bandajların sıkı sarılmasının önemi daha fazla. Çünkü bandajlar bazen kayabiliyor ve ilaçtan sonra damar iyi baskılanmıyor. Zaman içinde de bir kan pıhtısı meydana geliyor. Bu da mavimor renk oluşmasına yol açabiliyor. Hastaları tedaviden 1 hafta sonra mutlaka kontrole çağırıyoruz. Kan pıhtıları biraz fazlaysa o damarı çok ince iğnelerle delip, pıhtıyı boşaltıyoruz. Böylece mor renk oluşmasını engelliyoruz. Çok düşük bir hasta grubunda bu tür sorunlar oluşabiliyor. Morlukların geçmesi bazen 1 ayı alabiliyor.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK