Dünya Kıldan tüyden çözüm

Kıldan tüyden çözüm

Paylaş
Kıldan tüyden çözüm

Atlas Okyanusu'ndaki petrol platformunun batması sonucu Amerika kıyılarını tehdit eden çevre felaketini önlemek için ilginç bir yol denenecek

FACİADA 11 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Amerika açıklarındaki Meksika Körfezi’nde bulunan Deepwater Horizontal adlı petrol platformunda (okyanusların üzerinde sualtındaki zeminden petrol çıkarmak için kurulan alan) 22 Nisan’da patlama meydana gelmiş, 11 kişi ölmüştü.

Platform suya gömülünce milyonlarca litre petrol Atlas Okyanusu’na karışarak Amerika kıyılarındaki doğal hayatı tehdit etmeye başlamıştı.

Bu çevre felaketini önlemek için platformun sahibi BP, 74 ton ağırlığında ‘dev oda’ inşa etmişti. ‘Dev oda’nın petrol sızıntısının olduğu noktaya indirilip petrolu borularla yüzeye aktarması planlanıyordu.

OPERASYONA GERİ SAYIM

Önceki gün indirilen ‘oda’dan sonuç alınamadı. Bu arada Amerikalı berber Phil McCrory petrolün temizlenmesi için bir radyoda “Saç, kıl ve tüylerin tüylerin emici özelliğinden yararlanıp petrolü temizleyebiliriz” dedi.

Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, İspanya ve Brezilya’dan 370 bin kuaför, pet shop sahipleri, 100 bin evcil hayvan bakıcısı topladıkları kıl ve saçı külotlu çorapların içine doldurup berbere göndermeye başladı.

Berbere günde 204 bin kilo saç gönderildiği öğrenildi. Kampanyaya bir grup transseksüel de külotlu çorap bağışladı.

Amerikan ordusu geçtiğimiz günlerde berberin yöntemiyle hazırlanan külotlu çoraplarla okyanusta deneme yaptı. Deneme başarılı oldu. Bu yöntemin uygulanacağı operasyona önümüzdeki günlerde başlanacak.

NASIL KEŞFETTİ?

Berber Phil McCrory petrolü temizlemesi beklenen bu yöntemi nasıl keşfettiğini şöyle anlattı: “Televizyonda su samurlarının petrole bulanmış olduklarını gördüğümde saçların da aynı şeyi yapabileceğini düşündüm.

İşyerinden topladığım saçları, eşimin çorabının içine doldurdum. Evimin havuzunda bir petrol tabakası oluşturup bu çorabı içine attım.

Saçların petrolü emdiğini görünce de bu keşfimi açıkladım. Külotlu çorapların içine sıkıştırılan saç, kıl ve tüyler ‘emici yüzer engeller’ olarak kullanılacak.”

2

Haberin Devamı