Ekonomi Kiler GYO halka arz ediliyor

Kiler GYO halka arz ediliyor

Paylaş
Kiler GYO halka arz ediliyor

Kiler GYO halka arz ediliyor

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, halka arzda fiyatı iskontolu çıktıklarını belirterek, "Yaptığımız halka arzın başarılı olmasını, yatırımcının kazanmasını, en önemlisi yatırımın tabana yayılmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Nahit Kiler, Kiler GYO’nun halka arz toplantısında, Kiler GYO’yu daha önce halka arz etmeyi düşündüklerini, o günkü konjonktür çok uygun olmadığı için halka arzı ertelediklerini, şu an halka arz için doğru bir zaman olduğunu söyledi.

Sahip oldukları gayrimenkullerin değerinin 1 milyar lirayı aştığına işaret eden Kiler, önümüzdeki 3 yıl içinde de İstanbul’un yanı sıra İzmir, Zonguldak ve Kütahya’daki yatırıma başlayacaklarını bildirdi.

Portföylerinde 4 tamamlanmış gayrimenkul, biri yapım aşamasında ve geliştirme aşamasında 3 potansiyel projeleri bulunduğunu ifade eden Kiler, şunları kaydetti:

"İstanbul Sapphire, portföyümüz içinde bulunuyor. Esenyurt’ta lojistik merkezi, Beylikdüzü’nde Çınarevler projesi, Ankara’da yer alan bir mağazamız var. Ayrıca Zonguldak AVM ve ofis projesinin ruhsatı alındı. Bu yılın ikinci çeyreğinde inşaatına başlayacağız. Beylikdüzü Yakuplu’da 1.300 konut ve cadde mağazası bulunan projemiz de yine bu yılın ikinci çeyreğinde başlayacak. Beylikdüzü E-5 yanı konut projemiz 2012 ikinci çeyrekte başlıyor. Torunlar ile yüzde 50 ortak olduğumuz Kütahya AVM de portföyümüzün bir parçası. Bunun temelini de ikinci çeyrekte atacağız. İzmir Seferihisar’da içinde kaplıca suyu olan Termal Otel ve Spa Turistik tesisi projemiz de bulunuyor. Buna da 2013’ün ilk yarısında başlamayı düşünüyoruz."

Haberin Devamı

Nahit Kiler, portföy değerleri içinde Sapphire’nin payının yüzde 83’e tekabül ettiğini belirtti.
Portföylerini büyüterek ve çeşitlendirerek hissedarlara yüksek getiri sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Kiler, portföylerindeki çeşitlilikle riski böldüklerini anlattı.

-"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN CİDDİ BEKLENTİMİZ VAR"-

Levent gibi merkezi lokasyonlarda proje geliştirmenin esas stratejileri olduğuna işaret eden Kiler, "Kentsel dönüşüm projelerinden ciddi beklentilerimiz var. Şu anda bulunduğumuz bölgenin arka tarafı tamamen kentsel dönüşüme aday. Bizimle gelip görüşmek isteyenler var. Geçen duyum aldım, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sağladığı avantajla birlikte emsali 4 kata kadar çıkarmışlar. Yeter ki küçük konut sahipleri bir araya gelip büyük projeler üretsinler. Burada da yapımcı olarak en güçlü adaylardan birisi biziz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Nahit Kiler, halka arzdan elde edilecek gelirle yeni projeler geliştirme ve mevcut projelerin finansmanına katkı sağlamayı planladıklarını, ihaleye çıkması beklenen kamu arazileri ile satın alma fırsatı oluşacak özel arsaların finansmanı, kat karşılığı veya gelir paylaşımı kamu ya da özel geliştirme projeleri ile kentsel dönüşüm projeleri için de kaynak yaratmış olacaklarını kaydetti.

-150 MİLYON DOLAR CİRO HEDEFLİYORUZ-

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kiler, Sapphire’de AVM’deki doluluk oranının yüzde 95, kiralama oranının da yüzde 98 olduğunu söyledi. Kiler, konutların satışında da ciddi ilerleme bulunduğunu, mart ayında 5 konut satıldığını belirtti.

Nahit Kiler, halka arzda fiyatı iskontolu çıktıklarını, yaptıkları halka arzın başarılı olmasını, yatırımcının kazanmasını, yatırımın tabana yayılmasını istediklerini, perakendede gruplarının halka arzında da aynı yöntemi uyguladıklarını ve karşılığını aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl 150 milyon dolar ciro hedefleri olduğunu ifade eden Kiler, "Kiler perakende grubumuzun halka arzında yurt içi oranı düşük olduğu için küçük yatırımcıdan tepki aldık. O yüzden yurt içi oranını yüksek tuttuk. Yurt dışındaki yatırımcı daha çabuk çıktı, yurt içinde bizi bilen, güvenen yatırımcı halen ilk kağıdı aldığı gibi elinde tutuyor. O nedenle iç piyasayı bu sefer ikinci halka arzda daha yüksek oranda tuttuk bireysel yatırımcıyı" değerlendirmesinde bulundu.

Sappire Teras’a ilginin çok büyük olduğunu belirten Kiler, 2011’de buradan 8-9 milyon dolar arasında bir gelir beklediklerini söyledi.
Kiler, bu yılki yatırım bütçelerinin 80 ile 100 milyon dolar civarında olduğunun altını çizdi.

-"FİYAT ARALIĞINDA YÜZDE 36-53 İSKONTO SÖZ KONUSU"-

Halka arzda konsorsiyumun liderliğini yürüten Deniz Yatırım Yönetim Kurulu Murahhas Azası Cafer Bakırhan da halka arzda iddialı bir fiyat seviyesi belirlendiğini, fiyat aralığında yüzde 36-53 arasında bir iskonto söz konusu olduğunu, bunun da yatırımcılar açısından önemli bir avantaj sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

Ortak satışı ve ek satış geliri ile 30 gün süreyle fiyat istikrarı işlemlerinin de uygulanacağına dikkati çeken Bakırhan, Kiler GYO’nun gayrimenkul varlıklarının ekspertiz değerinin 1 milyar liranın üzerinde bulunduğunu, Kiler GYO’nun halka arz sonrası piyasa değerinin 446-534 milyon lira aralığında oluşacağını söyledi.

Bakırhan, halka arzın yüzde 65’inin yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 25’inin yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’unun da yurt içi kurumsal yatırımcılara ayrıldığını, halka arzı izleyen hafta çarşamba veya perşembe günü Kiler GYO’nun borsada işlem görmesini beklediklerini bildirdi.
Soruları da yanıtlayan Bakırhan, Denizbank’ın 500’ü aşkın şubesinde ön hazırlık yaptıklarını, Anadolu’nun tamamına yaygın satış için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Bakırhan, önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde gayrimenkulde 250 milyon dolara yakın bir satış gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.