Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan Cerablus açıklaması
Paylaş
Kılıçdaroğlu'ndan Cerablus açıklaması

Kılıçdaroğlu, Cerablus'a operasyon yapılacağı yönündeki iddialara ilişkin "Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil, orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, IŞİD'in kına gecesine yaptığı canlı bomba saldırısının ardından gittiği Gaziantep'te NTV televizyonunda gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, Cerablus'a operasyon yapılacağı yönündeki iddialara ilişkin "Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Zor günlerden geçiyoruz. Özellikle 15 Temmuz sonrasında önce PKK'nın bombalı araçlarla yaptığı eylemler, son olarak IŞİD'in buradaki canlı bomba saldırısı... Nasıl görüyorsunuz içinde olduğumuz durumu? Neden arttı sizce? Örnegin Cumhurbaşkanı ve Başbakan ''Ortadoğu'da yeni bir oluşum sürerken Türkiye'yi meşgul etmek amaçlanıyor'' dedi. Ne dersiniz ne oluyor?

Bizim üzerimize oyun oynamak isteyenler olabilir yapmamız gereken oyunu nasıl açığa boşa çıkarabiliriz? Asıl üzerinde düşünmemiz gereken nokta bu. Her ülkenin gizli operasyonlar gibi pek çok git-geller vardır. Ama devleti yönetenler bu tür komplolara karşı hazır olmak zorundadırlar. Türk ciddi bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı ama 4 siyasi parti demokrasi konusunda ortak tavır takınmıştır. Uzlaşma havasını bozmamak gerekiyor. Suruç'a Reyhanlı'ya bakın Gaziantep yeni oldu bir sokak düğününde patlayan bombalara baktığınız zaman Türkiye terörle yaşamaya mahkum bir ülke konumuna geldi. Bu bizi rahatsız ediyor. Eğer Ankara'da bir iddianamaye IŞİD'in düğünde saldırı yapabileceği delilleri varsa yine bomba patlıyorsa ciddi istihbarat zafiyeti vardır.

Pazartesi günü bunu Başbakan'a söylediniz mi?

Evet.

Ankara Garı iddianamesi doğru değerlendirilseydi bu saldırı önlenebilir miydi?

Elbette. Gaziantep IŞİD'lilerin yuvanlandığı bir yer. IŞİD Türkiye'de 70 ilden militan devşirdi. Bunlar işyeri açtılar internet sitesi açtılar. İstanbul Ömerli'de toplu namazlar kıldılar. Devlet adamları riski önceden görür ve önlemini alır.

Pazartesi günü Başbakan Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile yaptığınız toplantıda terör konusu masadaydı. Suriye'nin kuzeyindeki son durumu da konuştunuz. IŞİD, Cerablus operasyonunu öğrenip buna misilleme olarak mı Gaziantep saldırısını yaptı?

Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'de sorun yarattığını biliyoruz. Türkiye'nin hem kendi güvenliğini hem de komşularla ilişkilerini yeniden düzenlemesi gerekiyor.

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

2012'den 2016'ya geliyoruz 4 yıl içinde Türkiye ağır faturalar ödedi. 2012'de söyledik şimdi önlem alıyorlar destek veririz. Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak istiyoruz. Suri

Rusya, İsrail ve Mısır ile ilişkiler ısınıyor gibi. ABD ile Gülen'in iadesi üzerinden gerilim yaşanıyor. Rusya İran Türkiye yakınlaşmasını nasıl buluyorsunuz?

Hükümet Suriye'yi Irak gibi düşündü iç işine müdahal etti. Suriye Rusya için hayati bir öneme sahiptir. Rusya'nın izni olmadan müdahale etmenin faturası ağır olacaktı. Hükümet ağır faturayı ödedikten sonra yanlış yaptığını gördü. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı dış politikada.

İSRAİL'LE ANLAŞMA

20 milyon dolara Türkiye'nin itibarı satılmıştır. Gazze ablukası kalktı mı Gazze'ye saldırılmayacaktı dün saldırıldı İsrail özür diledi mi ama biz Rusya'dan özür diledik mektup gönderdik. Tazminat ödemem diyor fona 20 milyon dolar yatırırım siz ne yaparsanız yapın diyor. Sanki biz İsrail'in gemilerini batırdık. Tam bir teslimiyet.

Türkiye onurlu bir Türkiye'ydi. Baktığınız zaman Ortadoğu'daki kabile başkanının bile kafa tuttuğu ülke haline geldik. Türkiye'yi bu hale kim getirdi? Ben getirmedim siz de getirmediniz simitçi de getirmedi.

CERABLUS'A OPERASYON HAZIRLIĞI

Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz.

FETÖ'nün bunlara destek verdiği şeklinde düşünceler var ama elimizde bir veri yok, hükümette varsa açıklasın. Bize sunulan gelen bir bilgi yok. Türkiye IŞİD'i nasıl oluştu? Üçü bir araya geldi Türkiye'ye karşı mücadele ediyorlar çok kolaycı bir söylem. Sen 14 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsun. Bunların tamamı 14 yılda mı geldi Türkiye'ye düşman oldular?

FETÖ terör örgütü diyorlar. İçişleri Bakanı diyor ki 81 ilin 74 emniyet müdürü FETÖ mensubu diyor. Bir iktidar düşünün emniyetini terör örgütüne teslim etmiş. Kim yaptı bunu? Yargıyı da sen terör örgütüne teslim ediyorsun.Herkesin kandırdığı bir iktidar ülkeyi yönetemez. Bizi kandırdılar siz çocuk musunuz?

DARBE GİRİŞİMİ SORUŞTURMASI

Duruşmaların halka açık olmasını istiyoruz. Yani televizyondan yayınlanmasını istiyoruz. Asıl bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmadan Türkiye gerçek anlamda terörle mücadele edemez. Gerçek siyasi ayağının ortaya çıkması lazım.

YÖNETİMDE LİYAKAT TALEBİ

Bütün insanların inançlarına saygılıyım. Devlette iş ehline teslim edilmeli.

Haberin Devamı