Siyaset Kılıçdaroğlu: Seçim barajının düşürülmesi için çalışıyoruz
Paylaş
Kılıçdaroğlu: Seçim barajının düşürülmesi için çalışıyoruz

Kılıçdaroğlu: Seçim barajının düşürülmesi için çalışıyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin, seçim barajının düşürülmesi için parlamentoda bir çalışma başlattığını vurgularken Kürt sorununu CHP’nin çözeceğini belirterek çözüm sürecinin, çözüm arayışlarından başlayarak, "kapsayıcı" olması, gerektiğini söyledi. Türkiye’nin "ekseni"nin kolay kolay kaymayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer bir eksen kayması tartışması varsa AB’deki dostlarımızın acaba AB üyesi ülkelerin bunda payı var mı onu da düşünmesi gerekiyor" dedi. Kılıçdaroğlu, CHP’nin iktidar olması halinde dış politikasının odağına Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakere sürecinin yerleşeceği mesajını da verdiği söyleşide AB ile "Yeni ve güçlü bir başlangıç" yapılacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, BBC Türkçe Servisi ile yaptığı söyleşide partisinin seçim barajının düşürülmesi için parlamentoda bir çalışma başlattığını vurguladı.

Kürt sorununu CHP’nin çözeceğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "çözüm arayışlarından başlayarak kapsayıcı olması, atılacak adımların da toplumun bütün kesimleri ve ülkenin tamamının katılımıyla belirlenmesi gerektiğini" ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye ilişkin eksen kayması tartışmalarına da değinirken hükümetin bazı uygulamalarının ülke içinde de rahatsızlık yarattığını ama Türkiye’nin ekseninin kolay kolay kaymayacağını belirterek, "Eğer bir eksen kayması tartışması varsa AB’deki dostlarımızın acaba AB üyesi ülkelerin bunda payı var mı onu da düşünmesi gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

- HEM AB’Yİ, HEM HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ-

Söyleşin ağırlıklı bir konuyu oluşturan Türkiye’nin AB üyeliği hedefine ilişkin olarak Kılıçdaroğlu, CHP’nin iktidar olması durumunda dış politikasının odağına Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakere sürecinin yerleşeceği mesajı verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin, Türkiye ile AB arasında yeni ve güçlü bir başlangıç hedeflediğini vurgularken müzakere sürecinde yaşanan tıkanmadan AB’nin çifte standart uygulamalarını ve Türkiye’de hükümetin tutarsızlıklarını sorumlu tuttu.

Avrupa Birliği’nde de CHP’nin, reform konusunda tutucu olduğu yönünde yaygın bir kanı bulunmasında partisinin kendisini anlatamamış olmasının da payı olduğunu kabullenen Kılıçdaroğlu, bu konuda kapsamlı adımlar atacaklarını yoğun bir çaba göstereceklerini belirtti. Buna karşın "Ama ortada bir haksızlık da var" diyen, CHP lideri, partisinin bütün AB reformlarına parlamentoda destek verdiğini kaydetti.

-"SORUN İMZALARIN ATILMASINDA"-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB ile müzakerelerde kilit konunun Kıbrıs’ta yaşanan tıkanma olduğuna dikkat çekerken de bu konuda da hem Birliği, hem de hükümeti eleştirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu AB’nin çifte standart uyguladığını, sözünü tutmadığını, bu çifte standardın kabul edilemez olduğunu savunan Kılıçdaroğlu hükümeti de özellikle Kıbrıs konusunda yanlış adımlar attığını söyledi.

Haberin Devamı

"Sorun imzaların atılmasında" görüşünü dile getiren Kılıçdaroğlu, "Ek koşulların altına imza atması AKP’yi AB’yle müzakere sürecinde bugünkü çıkmaza getirdi. Baştan açık ve net tavrını koymalıydı. Bir belgenin altına imza atıp sonra Ankara’ya geldikten sonra bu imzayı attım ama şöyle olaylar da var ben bunu kabul etmiyorum dediğiniz andan itibaren bu olmaz. Demek ki imzalanan belgeler sağlıklı gözden geçirilmiyor. O tutarsızlık bizi bu noktaya getirdi" dedi.

-BATILI DOSTLAR İKNA EDİLİP SÜRECİ TERSİNE ÇEVRİLECEK-

Seçimleri kazanması durumunda bu belgelerin kendisinin önünde olacağının hatırlatılıp "o belgelerin yarattığı süreci nasıl tersine çevireceksiniz" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Batılı dostlarımızı ikna ederek, onlara giderek Türkiye’nin ne kadar önemli olduğunu anlatarak" karşılığını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni bir başlangıç önerisiyle mi gideceksiniz" sorusuna "Yeni ve güçlü bir başlangıç" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’nin de ikircikli bir davranış sergilemeden Ankara anlaşması da dahil olmak üzere, taahhütlerine bağlı kalmasını bekleyeceklerini de ifade etti.

Haberin Devamı