Siyaset Kılıçdaroğlu: Umutsuz değilim
Paylaş
Kılıçdaroğlu: Umutsuz değilim

Yeni anayasa çalışmalarından umutsuz olmadığını belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse kendini umutsuz hissetmesin, çağdaş, uygar, özgürlükçü bir anayasa yapmalıyız. Ortak irade ortaya koyarsak bu gerçekleşecektir" diye konuştu

Başkent'te eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile beraber yeni yıl dolayısıyla Necla Kızılbağ Huzurevi'ni ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2 Ocak Çarşamba günü Meclis Başkanı Cemil Çiçek'le yeni anayasa çalışmalarına ilişkin yapacağı görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa çalışmalarından umutsuz olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

''Hiçbir zaman umutsuz olmadım. Bizi yaşatan, geleceğe bağlayan da umuttur. Toplumun hiçbir kesimi, insanlarımız kendilerini umutsuz hissetmesinler. En umutsuz olduğumuz dönemlerde bile biz bu ülkenin bağımsızlığı için çaba harcamışız ve bağımsız cumhuriyeti kurmuşuz. Dolayısıyla umutsuzluk bizim kitabımızda yer almasın istiyorum. Elbette ki anayasayı yapmalıyız. Daha çağdaş, daha uygar, daha özgürlükçü, daha demokrat bir anayasa yapmalıyız. Bunun için masaya oturmalıyız, konuşmalıyız, özgürce tartışabilmeliyiz. Eğer biz toplumun beklentilerine uygun bir anayasa yapma yönünde irademizi ortaya koyabilirsek, bu bir süre sonra gerçekleşecektir.

Anayasada zaman kısıtı koymamalıyız. 'Şu kadar süre içinde anayasa değişecek' diye bir kural koymamalıyız. Biraz esnek olmalıyız. Tartışma zemini yaratmalıyız. Toplum, üniversiteler, sivil toplum, meslek kuruluşları tartışmalı. Çünkü yaptığımız şey, çocuklarımızı geleceğe taşıyacak bir anayasa. Bunun üzerinde düşünmeliyiz. O nedenle dar alana sıkışıp anayasayı yapacağız diye bir özel çaba içinde olmamalıyız.''

'DAHA YUMUŞAK, KUCAKLAYICI BİR ÜSLUP KULLANALIM'

Yeni yılın Türkiye ve dünyaya barış ve huzur getirmesi dileyen Kılıçdaroğlu, ''Politikacılar olarak biz, daha yumuşak, güzel bir üslup, daha sevecen, daha kucaklayıcı bir üslup kullanalım diyorum. Eğer bunu yapabilirsek bu ülkede barışı, sevgiyi, hoşgörüyü egemen kılarız. Niye yapmıyoruz, önümüzde engel ne Hiçbir engel yok. Eğer biz tavrımızı değiştirirsek, daha güzel bir üslup kullanırsak sanıyorum Türkiye'ye de huzuru getirmiş oluruz'' dedi.

Türkiye'nin başta işsizlik olmak üzere pek çok sorunu olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, ''Bu sorunları çözebiliriz, çözülebilir bu sorunlar. Yeter ki siyaset olarak biz halkı kucaklayalım ve onların sorunlarına kilitlenmiş olalım'' diye konuştu.

'PARANTEZ İÇİNDE BİR HÜKÜM OLARAK KALACAKTIR'


Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan, başkanlık teklifini geri çekmeyeceklerini açıkladı'' demesi üzerine de ''Olabilir, kendi görüşüdür. O teklif gelmiştir, eğer görüşte bir uzlaşma olmazsa zaten parantez içinde yer alan bir hüküm olarak kalacaktır orada'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın ''İmralı ile görüşmelerin sürdüğünü ve yakın zamanda bir adım atılacağını'' söylediğinin ifade edilmesi ve değerlendirmesinin sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, ''Halka doğruları söyleme yönünde atılmış önemli bir adımdır bu. Daha önce bu tür şeyleri söylediğimizde çok ağır bir suçlamayla karşı karşıya kalmıştık. Demek ki halka doğruları söylemek her zaman güzel'' ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, huzurevinin ardından çocukların kaldığı bir yurdu da ziyaret etti.

Haberin Devamı