Siyaset Kılıçdaroğlu'na 'sehven' bombası o savcıdan!
Paylaş
Kılıçdaroğlu'na 'sehven' bombası o savcıdan!

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu 'sehven' ifade vermeye çağıran savcı, 17 Aralık ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını savcıların 'darbe girişimi' olarak yorumlayan Mehmet Demir çıktı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hakkında “Hakaret” suçlaması ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “şüpheli” olarak ifadeye çağrıldı. Sehven çağrı sonrası dosya savcı Mehmet Demir'den alındı.

Olayın basına yansımasının ardından milletvekili olan Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı uzlaştırma büro savcılarından Mehmet Demir tarafından “sehven” ifadeye çağrıldığı ortaya çıktı. Savcı Demir bir televizyon kanalında katıldığı programda 17 Aralık ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını savcıların “darbe” girişimi olarak yorumlamıştı.

VATANDAŞ PROSEDÜRÜ UYGULANDI

Savcı Demir’in milletvekili olan Kılıçdaroğlu hakkında TBMM’ye fezleke göndermesi gerekirken yanlışlıkla normal vatandaş prosedürü uygulayarak ifadeye gelmesi için çağrı kağıdı gönderdiği belirtildi. Ancak yapılan yanlışlığın fark edilmesi üzerine çağrı kağıdının geri alındığı ifade edildi. Kılıçdaroğlu hakkında TBMM’ye fezleke gönderilmediği öğrenildi.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yazılı açıklamada ise şunlara yer verildi: Bugün 29 Nisan 2014 Salı günü, bazı yazılı basın organlarının internet sitelerinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Cumhuriyet Başsavcılığımız kaynaklı bir çağrı kağıdı çıkartıldığı yolunda çıkan haber doğrultusunda yapılan araştırmada, çağrının sehven çıkartıldığı ve geri alınması için işlem başlatıldığı kamu oyunun bilgisine duyurulur.”

DOSYA SAVCI DEMİR'DEN ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, çağrı kağıdının sehven gönderildiğini açıklamakla yetinmedi, soruşturma dosyasını Savcı Demir’den aldı. Kılıçdaroğlu hakkında sürdürülen soruşturma dosyası için bir başsavcıvekilinin görevlendirildiği öğrenildi.

CHP HSYK'YA ŞİKAYET EDECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Kılıçdaroğlu'nun şüpheli olarak ifadeye çağırmasının “ Hukuka, yargısal teamüllere, genel uygulamaya ve nezaket kurallarına aykırı davetnameyi kabul etmiyor ve iade ediyoruz” dedi. Bülent Tezcan hukuka aykırı bu davetle ilgili olarak HSYK’ya da başvurulacağını açıkladı.

ÇELİK TWİTTER’DEN TEPKİ GÖSTERDİ

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de kendisine ait twitter hesabında yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’na ifadeye çağrılmasının açık bir anayasa ihlali olduğunu belirterek “İstanbul Başsavcısı açıklama yaptı ama bu büyük bir gaf ve özensizliktir” dedi.

“SAVCILARIN DARBE GİRİŞİMİ”

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, bir televizyon kanalında katıldığı programda bir eylemin darbe olup olmayacağına hükümetin karar verebileceğini söyleyerek, savcıların da darbe girişiminde bulunduğu için yürütmeye bağlı olan polisin yargıdan gelen talebi yerine getirmediğini ve operasyon yapmadığını öne sürmüştü.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, hakim ve savcıların üye olduğu ve çeşitli konularda fikir alışverişi de yaptığı internet sitesi adalet.org’da yaptığı yorumlarla gündeme gelmişti. İnternet sitesi adalet.org’da yaptığı bir yorumunda şunlara yer vermişti: “17 ve 25 Aralık'ta kurgulanan soruşturmalar, HSYK'nın 13 üyesinin yayımladığı bildiriler, MİT'e ait TIR'ların aranması gibi olayların gösterdiği ve Başbakan'ın tarif ettiği gibi, hükümete karşı bir darbe girişimi algısı oluşmuştur. Bütün bu algı ve kuşkulardan sonra yargı üzerinde özellikle de HSYK üzerinde giderilemez bir şaibe meydana gelmiştir. Bunun için HSYK kanun değişikliği gerekli hale gelmiştir.”

“BAŞBAKAN'A SESLENMİŞTİ”

Demir, “Sayın Başbakan'a” başlığıyla düşüncelerini dile getirdiği başka bir yorumunda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugüne dek yaptığı hizmetlere dikkat çekmişti. Dış güçlerle beraber Anonymous'un da olaya dahil olduğunun dikkate alınması gerektiğini ifade eden savcı Demir, internet sitesinde yaptığı açıklamada şunlara yer vermişti: “Sayın başbakanın şöyle bir açıklama yapmasını talep etmekteyim; 'milletimizin bir parçası olan göstericiler mademki gezi parkına kışla yapılmasına karşı çıkıyor bir başbakan olarak bu millete şimdiye kadar yaptığım eserlerle hizmet ettim şimdide bir eseri yapmayarak toplum barışına hizmet etmek istiyorum. 'Yeter ki milletin bir bölümü ve gençler ile devletin polisi birbirini daha fazla hırpalamasın. kışla yapımını durduruyorum. Kendi tabiriyle milletin hizmetkarı olan başbakandan diklenmeden dik duruşunu ve liderlik özelliklerini göstererek bu açıklamayı yapmasını bekliyorum. Bu milletin bir ferdi ve bir cumhuriyet savcısı olarak.”

Mesut Hasan BENLİ - Zeynep GÜRCANLI/ANKARA - Ayşegül USTA / HÜRRİYET

Haberin Devamı