Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan anayasa yorumu
Paylaş
Kılıçdaroğlu'ndan anayasa yorumu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketine ilişkin kararını kendilerini tatmin etmediğini söyledi

İl Başkanları Toplantısı'nda Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketine ilişkin kararını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, mahkemenin, paketin iki maddesinin bazı kısımlarını iptal etmesinin kendilerini tatmin etmediğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, Meclis'te seçimlerden sonra yeni bir anayasa yapma sözü verdi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmelerinden satırbaşları: Yapılan Anayasa değişikliklerinin Türkiye’nin demokrasinin önünü açmadığını, yargıyı yürütmenin emrine verdiğini düşünerek başvurduk.

Anayasa Mahkemesi, geçmişteki içtihatlarına bağlı kalarak bu kararı vermiştir. Karar pek çok çevrede tartışılmıştır. Biz Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının bağlayıcı olduğuna inanan bir siyasal partiyiz.

ANAYASA MAHKEMESİ PAKETİ KISMEN İPTAL ETTİ

Tarihe baktığımızda siyasallaşan yargının topluma ağır bedeller ödettiğini biliyoruz. Bu toplumun vicdanını karartmıştır.

O nedenle demokrasiyi, güçler ayrılığını getirelim derken, yargının siyasallaşmamasına özen gösteren bir partisiyiz. Yargıç oturduğu koltuğun hakkını vermeli ve verdiği karar kamu vicdanında kabul görmelidir.

"KARAR BİZİ TATMİN ETMEDİ"

Biz Anayasa Mahkemesi’nin kararının bizi tatmin etmediğini biliyoruz. İptal kararından sonra bile güçler ayrılığı ilkesinin tehlikede olduğunu biliyoruz. Cumhuriyet savcısı Adalet Bakanı’nın emrine sokulmuştur.

Siz vatandaş olarak savcıyı Adalet Bakanlığı’na şikayet ettiğinizde, 'bakanlık ben izin vermiyorum' dediği an itiraz edecek başka bir mercii kalmamaktadır. Bir üst mahkemeye gitme hakkı dahi elimizden alınmıştır. O yüzden değişiklikleri uygun görmüyoruz.

"12 EYLÜL'DE HAYIR DİYECEĞİZ"

12 Eylül değişikliklerinin bir uzantısı olarak gördüğümüz bu Anayasa değişikliklerine hayır diyeceğiz. Kuşkusuz biz 12 Eylül Anayasa’sının eksikliklerini biliyoruz. Daha çağdaş bir Anayasa’ya ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

"YENİ BİR ANAYASA YAPACAĞIZ"

Onun için yeni parlamentoda seçimlerden sonra yeni bir anayasa yapma sözü ve teminatı veriyoruz.

"YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ"

Her bir bireyin bir görevi var. Toplumu aydınlatmalıyız. Biz sadece anayasa değişikliklerine kilitlenmeyeceğiz. Bizim içimiz neyse dışımızda o.

Dilimizde ne söylüyorsak, onu yapıyoruz. Biz YÖK’ü, önce YÖK’te reform yapacağız deyip, sonra YÖK’ü ele geçirdikten sonra onu unutanlardan değiliz. Biz YÖK’ü kaldıracağız diyorsak, bunun teminatını veriyorsak bunu yapacağız.

Biz YÖK’ü üniversiteler üzerinde baskı olarak kullanan bir araç olarak görmeyeceğiz. Bir ülkenin üniversiteleri susmuşsa, o ülkede demokrasi askıya alınmıştır.

3

Haberin Devamı