Mehmet Ali Birand Kılıçdaroğlu'nu artık kimse durduramaz
HABERİ PAYLAŞ

Kılıçdaroğlu'nu artık kimse durduramaz

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamayla adaylığını koydu ve bence bu işi bitirdi. Artık CHP’de Kılıçdaroğlu dönemi başlıyor. Bu köşeyi izleyenler gayet iyi bilirler. Başından beri, Deniz Baykal’ın kaset olayından sonra geri dönmek istemeyeceğini, böyle bir tutumun ona ve partisine çok pahalıya mal olabileceğini yazıp duruyorum.
Meslektaşlarımın önemli bir bölümü, Baykal’ın göz kırptığını ve geri dönmek için senaryolar peşinde koştuğunu yazarken, ben aksini savundum. Hem kendisiyle konuşmalarımdan böyle bir izlenim edindim, hem de demeçlerini farklı okudum. Kimselere göz kırpmadığına inandım ve yorumlarımla da sık sık açıkladım.
Son birkaç gündür, Baykal dönecek diyenlerin sayıları da artmaya başladı.
Ben yine de ısrarcıyım.
Artık, Baykal’ın dönmek isteyip istemediğini tartışmak istemiyorum. Kafasındaki tilkileri sayamam, ancak benim gördüğüm başka bir gerçek var.
O gerçek de, artık Kemal Kılıçdaroğlu’nun önüne kimsenin geçemeyeceğidir.
CHP kamuoyunun büyük çoğunluğu, Baykal’ın geri dönmesine ters bakıyor. Baykal’a namus dersi vermek istediklerinden dolayı değil, kaset ortada durduğu sürece CHP’nin beklenen dirilişi gerçekleştiremeyeceğine inanılıyor.
Ardından hemen ikinci soru geliyor.
Peki, Baykal’ın yerine kim gelsin?
İşte bu konuda yine bütün eller Kılıçdaroğlu için kalkıyor.
Çok basit bir deneme yaptım.
Aydın Üniversitesi gençleri sağ olsunlar, beni ödüllendirdikleri toplantıda konuşurken anket yaptım. Bunu, kesin bir sonuca gidilebilirmiş diye yazmıyorum. Ancak gençlerin kaldırdıkları eller öylesine büyük bir çoğunluğu gösteriyor ve diğer isimler o kadar cılız kalıyordu ki, durum kendi kendini gösteriyordu. Aynı şekilde, CHP’liler arasında yapılan anketlerde de aynı durumla karşı karşıya kalınıyor.
Rüzgar Kılıçdaroğlu’ndan yana esiyor.
Buna karşılık teşkilat Baykal’ın kalmasını istiyor.
Sadece teşkilat değil, genel merkezin iplerini elinde tutan kadro da Baykal’ı istiyor.
Eğer kazanırlar ve Baykal’ı başta tutarlarsa, işte o zaman kızılca kıyamet kopar.

Birkaç ay sonra yeni bir kurultay yapılır

Kızılca kıyametin kopması, CHP’yi birbirine sokar. Öylesine bir iç mücadele başlar ki, birkaç ay sonra bu parti kendini yeniden bir kurultayda bulabilir.
Teşkilat ile CHP seçmeni arasındaki bu görüş ayrılığı çok ciddidir. Eğer il başkanları bu durumu doğru okuyabilirlerse, o zaman durum değişebilir. Aksi halde, CHP çok kaynak bir sürece girer.
Kemal Kılıçdaroğlu belki uzun vadede CHP’yi ayağa kaldırıp uçuramayabilir, ancak kısa vadede, önümüzdeki genel seçimde, partiyi ayakta tutabilir.

Tahran’da tarihi bir adım atıldı...
Başbakan Erdoğan
son anda bir gol attı.
Tek başına değil tabii, Brezilya ile birlikte, İran konusunda hepimizi belki de büyük bir beladan kurtaracak ilk adımı attılar.
Tahran’da dün imzalanan anlaşma, eğer sonucu alınırsa, bir Amerikan müdahalesinin önünün alınabileceği anlamına geliyor.
Ancak acele etmeyelim.
Durum şu;
Nükleer silah yapabilmek için bir ülkenin elindeki uranyumu zenginleştirmesi gerekiyor. İran, kendi uranyumunu zenginleştirebileceği için kuşku yaratıyor. Bu kuşkuyu giderebilmenin yolu, İran’ın uranyumunu Fransa veya ABD’ye vermesi ve geriye az zenginleştirilmiş uranyum alması. Az geliştirilmiş uranyum ile nükleer bomba yapılamayacağı için, batının kuşku ve kaygıları yok olacak.
İşte dün Tahran’daki imza ilk adımı oluşturuyor.
İran, elindeki uranyumu Türkiye üzerinden batılı ülkelere vermeyi ve karşılığında da az zenginleştirilmiş olarak geri almayı kabul etti.
Ancak iş bitmedi.
Şimdi, İran ile batı ülkeleri (yani ABD) masaya oturup, Tahran’ın attığı bu adımın karşılığında neler vereceklerini tartışacaklar. Örneğin ticari ve ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasından tutun da, İran’ın güvenliği konusunda bir dizi güvenceye kadar, alınacak kararları konuşacaklar.
Bu müzakerelerde anlaşma olursa, sorun çözülecek.
Aksi halde anlaşma uygulamaya girmeyecek.
Anlayacağınız, İran yarın gelişmelerden tatmin olmadığını belirtebilir. Dünkü anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bu ay sonu tartışmaya başlayacağı “İran’a yaptırımları” bir süre için erteleyecektir.
Bir de beklenmesi gereken, Washington’un bu imzaya tepkisi olmalıdır.
Yani, son derece önemli ve ilk adım atılmıştır, ancak bundan sonrası daha da önemlidir.
Türkiye, Brezilya ile önemli bir başarı elde etmiştir. Umarız, geçici bir başarı olmaz ve devamlılık sağlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder