Dünya Kilise'den köstek, imamdan destek

Kilise'den köstek, imamdan destek

Paylaş
Kilise'den köstek, imamdan destek

Fransa'da Katolik Kilisesi çarşaf yasağına karşı çıkarken, bir imam da destek verdi

Fransız Kardinal Andre Armand, "vatandaş olarak, cumhuriyetin insanların nasıl giyinip giyinmeyeceğine karışmasına sıcak bakmadığını" ifade etti. Katolik Kilisesinin Müslümanlarla ilişkisinden sorumlu Rahip Christophe Rocou da, "yasa çıkartılarak, çarşafın yasaklanmasına karşı olduğunu" söyledi.
Rahip, "yasa çıkartmanın bu konuda hiçbir sorunu çözmeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Fransa’da meclis araştırma komisyonu, gelecek hafta yayımlayacağı raporda, çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını önerecek. Basına sızan rapor taslağına göre, komisyon, çarşafın yasaklanması için önce parlamentodan karar çıkmasını talep edecek.

HALK BU YASAĞI İSTİYOR

Raporda, "cumhuriyet ilkelerine, özgürlük ve insan haysiyetine aykırı olduğu" gerekçesiyle çarşafın yasaklanması istenecek. Söz konusu raporun, 26 Ocakta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye teslim edilmesi bekleniyor.

Fransa’da yapılan son kamuoyu araştırması, seçmenlerin yüzde 57’sinin çarşafın yasaklanmasını istediğini göstermişti. IPSOS araştırma merkezinin anketine göre, özellikle sağcı iktidar partisi seçmenlerinin yüzde 69’u, çarşafın yasaklanmasından yana.

İMAM, YASAĞA DESTEK VERDİ

Paris’te imamlık yapan Hassen Chalghoumi ise, yasak girişimine destek verdiğini söyledi. Fransa’da Müslüman ve Museviler arasındaki diyaloğun tesisinde de rol oynayan ve Paris’in kuzey banliyösündeki bir camide imamlık yapan Chalghoumi, çarşaf giymekte ısrar eden kadınlara, Suudi Arabistan veya bunları giyebilecekleri diğer Müslüman ülkelere gitmesi çağrısı yaptı.

'BU ÜLKEDE ÇARŞAFA YER YOK'

Le Parisien gazetesine konuşan imam, "Evet, çarşafın yasa ile yasaklanmasını destekliyorum. 1945 yılından bu yana kadınların oy kullandığı Fransa gibi bir ülkede çarşafa yer yok" diye konuştu. Musevilerle kurduğu diyalog yüzünden daha önce ölüm tehditleri alan 36 yaşındaki imam, "yüzü tamamen kapatan çarşafın İslamiyet’te temeli olmadığını" belirterek, "Çarşaf, kadın için bir cezaevidir" dedi. Tunus kökenli imam, yüzlerini kapatan kadınlara vatandaşlık hakkı verilmemesi önerisine destek verdiğini sözlerine ekledi.

AA


AA

Haberin Devamı