Prof. Dr. Derin Kösebay Kilo anne adayına düşman!
HABERİ PAYLAŞ

Kilo anne adayına düşman!

Fazla kilolu olanlarda bazen hormonların çalışması bozulabiliyor, gebeliğin oluşmasında, sürdürülmesinde ya da doğum sırasında sorunlar görülebiliyor. Bu yüzden ideal kilonuza inip gebe kalın ki böyle sıkıntılarla karşılaşmayın.

Kilo hamile kalmaya engel mi?

1 yıllık evliyim. Eşimle çok istediğimiz halde çocuğumuz olmuyor. Doktorum, tahlil yaptı ve “Biraz kilo vermen gerek” dedi. 10 kilo kadar fazlam var, bu çocuk sahibi olmama engel mi?

CEVAP: Fazla kilolu olmak bence bir hastalık. Aşırı kilolu kişilerde hormonların çalışması bozuluyor. Buna rağmen gebelik oluşabilir. Fazla kilolar gebelikte de sorunlar çıkarabiliyor. Ayrıca normal doğum veya sezaryenle doğumda da aşırı kilo bence risk oluşturur. Siz mutlaka kilo verip gebeliğe en uygun şartlarla başlayın.

Haberin Devamı

Saçlarım dökülüyor, üst bacakta kıllar çıkıyor

20 yaşındayım. 2 yıldır saçlarım dökülüyor. Son 6 aydır miktarı arttı. Yaklaşık bir ay önce bir dermatoloğa başvurdum. B12 eksikliği tespit edildi. İlacımı kullandım, beslenmeme dikkat ettim ama sonuçta bir değişiklik olmadı. Üst bacak ve meme başında sert kıl oluşumu var. Adet düzensizliğim yok ama polikistik over olma ihtimalim var mı? Doğum kontrol haplarından başka çözüm yolu yok mu?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, saç dökülmesinin kesin nedenini ben bilmiyorum ama kadınlarda erkeklik hormonunun artması (veya erkeklik hormonuna benzer maddelerin kan değerinin artması) istenmeyen yerlerde tüylerin artışına, tüylerinin renginin koyulaşmasına ve sertleşmesine neden olurken saçlarda da bir azalmaya neden olduğu bilinmektedir. Erkeklik hormonu neden artar? Sıklıkla Polikistik over hastalığından, yumurtalığın hormon yapımında bozukluk sonucu erkeklik hormonunda artış ve yumurtlamanın durması görülür. Bunun dışında yumurtalığın erkeklik hormonu çıkaran tümörleri nadir de olsa görülmektedir. Yapacağınız şey mutlaka muayene olmak. Kan tahlilleri ile hormon ölçümleri yaptırmak ve ultrasonla yumurtalıkların değerlendirilmesi. Polikistik over için ultrasondaki görüntü çok tipiktir ve başka hastalıklarla pek karışmaz. Hastalığın adı konduktan sonra tedavide kullanılacak ilaçlar tartışılabilir ama en sık kullanılanlardan biri doğum kontrol haplarıdır.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinden korunmak için herkes aşı yaptırmalı mı?

9 yaş ila 40 yaş arası herkes rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı yaptırılsın deniyor. 30 yaşında, bekar bir kızım. Smear testi yaptırmadan aşı olmam mümkün değil mi? Mutlaka smear testi mi yaptırmalıyım?

CEVAP: Rahim ağzı kanseri, daha kanser başlamadan teşhis edilebilen ve eğer erken yakalanırsa çok basit bir operasyonla hemen hemen yüzde 100 şifa ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bu imkanı bize veren smear testi dediğimiz akıntı tahlilidir. Rahim ağzından alınan akıntı bir cama sürülür ve laboratuvara yollanarak gerekli işlemlerden geçirilir. Sonra da değerlendirilir. Smear testi çok basit, jinekolojik muayeneden farklı olmayan, acısız, çok süratle yapılabilen ve çok ucuz bir testir. Cinsel ilişkiye başlayan herkesin hiçbir şikayeti olmasa da senede bir mutlaka yaptırması gereken bir testir. O halde siz eğer bugüne kadar smear testi yaptırmamışsanız önce smear’i aldırın sonra da aşınızı olun. Bu aşı rahim ağzı kanserinden ciddi olarak korumaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder