Prof. Dr. Derin Kösebay Kilo anne adayına düsman!
HABERİ PAYLAŞ

Kilo anne adayına düsman!

Fazla kilolu kadınlarda bazen hormonların çalışması bozuluyor, gebeliğin oluşmasında, sürdürülmesinde ya da doğumda sorunlar çıkıyor. Bu yüzden ideal kilonuza inip gebe kalın ki böyle sıkıntılar yaşamayın...

[[HAFTAYA]]

Kilo hamile kalmaya engel mi?

1 yıllık evliyim. Eşimle çok istediğimiz halde çocuğumuz olmuyor. Doktorum, tahlil yaptı ve “Biraz kilo vermen gerek” dedi. Bu çocuk sahibi olmama engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, fazla kilolu olmak bence bir hastalık. Aşırı kilolu kişilerde hormonların çalışması bozuluyor. Buna rağmen gebelik oluşabilir. Fazla kilolar gebelikte de sorunlar çıkarabiliyor. Ayrıca normal doğum veya sezaryenle doğumda da aşırı kilo bence risk oluşturur. Siz mutlaka kilo verip gebeliğe en uygun şartlarla başlayın.

Haberin Devamı

3-4 yıl ilaç kullanmam sorun yaratır mı?

26 yaşında, 1 aylık evli kadınım. 3-4 sene kadar çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanıyorum. 3-4 sene boyunca kullanmam herhangi bir soruna neden olur mu? Yani kullanmayı bıraktıktan sonra gebeliğin oluşmaması gibi bir risk doğar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarını doktor kontrolünde kullanırsanız sakıncası olmaz. Hatta çok önemli bir yararı da olabilir. O da yumurtalık kanserinden yüzde 50’den fazla olasılıkla korumuş olmasıdır. Bıraktıktan sonra da gebe kalmanızı engelleyecek başka bir problem yoksa tekrar gebe kalabilirsiniz.

Meme kanseri miyim?

22 yaşında kızım, 5 sene önce sağ memeden ağrıdan sonra sıvı geldi. O günden beri mememi sıktığım zaman bu sıvı geliyor. Doktora gitmeye çekeniyorum. Acaba meme kanseri miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, memeden sıvı gelmesine Galoktore denilir ve genellikle prolaktin denen ve hipofiz bezinden salgılanan bir hormonun kanda değerinin yükselmesiyle ortaya çıkar. Prolaktin neden yükselir? Stresten, tiroid bezinin fonksiyon bozukluğundan, hipofiz bezinde adenom denilen bir urun olmasından, kullanılan bazı sakinleştirici veya antidepresan ilaçlardan. Bunların dışında hiçbir nedene bağlanamayan galoktoreler de vardır. Çekinmenize gerek yok. Bir kadın doğum uzmanına gözükmenizde yarar var, sevgiler.

Haberin Devamı

Kanamam oluyor

Vajinamdaki şişlik nedeniyle doktora gittim, sebebinin iltihap olduğunu söyledi. Ayrıca sol kasığımda kist varmış ama zararsızmış. Bana iki ilaç verdi. İlaçları kullanıyorum ama açık kırmızı kanamam oluyor. Acaba bunun sebebi nedir? Yeniden doktora gitmeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kullandığınız ilaçlarla şişlikte bir azalma oldu mu? Bu kanamanın nedenini anlamak ve kullandığınız ilaçların etkisini değerlendirilmesi için bence doktorunuza tekrar başvurun. Bana sorduğunuz soruyu ancak sizi muayene edecek doktorunuz cevaplayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder