Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo vermek sorunu azaltıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo vermek sorunu azaltıyor

Haberin Devamı

Polikistik over sendromunda adet düzensizliği, kilo artışı, tüylenme görülüyor ve doktor bunları düzenlemek için ilaç veriyor. Hapınızı içer, zayıflar, egzersiz yaparsanız dertleriniz azalır...

İlaca mı başlayayım?

22 yaşında kızım. Sorunum polikistik over. Adet göremiyorum, 2 yıldır tedavi oluyorum. İlk yıl doğum kontrol hapı kullandım. Adetim düzenliydi. Bir yıl kadar da başka bir ilaç kullandım ama düzenli adet göremiyorum. Tüylenmede ve sivilcelerimde de artış var. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kullanırken adetlerinizin düzenli olması zaten ilacın beklenen etkisidir. Şu anda sizi en çok rahatsız eden şikayetiniz adet görememek ise, o zaman yaşınız genç olduğu için bir süre daha doğum kontrol ilacına devam edin. Doğru hap seçimiyle tüylenme ve sivilcelenme şikayetleri azalır. Size önerim ciddi anlamda diyete girmeniz, sebze ağırlıklı beslenmeniz ve egzersiz yapmanızdır. Kilonuz arttıkça mevcut şikayetlerinizde de artış olacaktır.

Adet görmüyorum

23 yaşındayım. Polikistik over varmış. 5 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 2 aydır ilaç bittikten sonra adet görmedim. İlaca devam ediyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunun en sık rastladığımız bulgusu adetlerde gecikmedir. Sizde de bu bulgu ön planda seyrediyor. Kullandığınız ilaç doğum kontrol ilacı olup polikistik over sendromunda adetleri düzene sokmak için en fazla kullanılan ilaç grubundadır. Bunu kullanırken adet görmeniz tamamen hapın etkisindedir. Polikistik over sendromunun ne yazık ki tam tedavisi bulunmamaktadır. Hastanın hangi şikayetleri ön plandaysa o bulguları kontrol altına alacak tedavi uygulanır. Size de doktorunuz bu amaçla ilaç vermiş. Endişelenmeden ilacınızı kullanmaya devam edin. Bu ilaç sayesinde adet görüp rahatlayacaksınız. Bu arada fazla kilolarınız varsa diyete girerek vermeye çalışın ve bundan sonra ilaca ara vermeyi tekrar deneyin. İdeal kilonuza dönmeyi başarırsanız adetleriniz de büyük ihtimalle düzene girecektir.

Partnerimden utanıyorum

Cinsel ilişki sırasında çok ıslanıyorum. Sanki normal değilmiş gibi partnerimden çok utanıyorum. Lütfen bana yardım edin.

CEVAP Sevgili okuyucum, ilişki sırasında vajinal ıslaklık ve salgı artışı normal olup utanılacak bir şey yoktur. Bazı kadınlarda ilişki sırasında veya orgazm olduğunda diğer kadınlara kıyasla daha fazla ıslaklık olabilir. Kendinizi kötü hissetmeyin ve ilişkinizin tadına varın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder