Prof. Dr. Derin Kösebay Kilolar hamileliği etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilolar hamileliği etkiliyor

Kadınlardaki fazla kilonun hamilelikten önce verilmesi gerekiyor. Çünkü kilolar pek çok hastalıktan daha büyük tehlike yaratıyor. Sağlıklı gebelik yaşamak ve bebek dünyaya getirmek için hormonlar düzene sokulmalı, kilo verilmeli

Hamile kalırsam ne olur?

24 yaşında kadınım. 2 yıllık evliyim, kilo fazlam var. Tiroid sorunundan dolayı da almaya devam ediyorum. Anne olmak istiyorum. Bu ay korunmadık, bu şartlarda hamile kalırsam sizce ne yapmalıyım? Ne olur bana yardımcı olun.

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kilonuz biraz fazla gibi gözüküyor. Umarım, bu ay gebelik olmaz. Çünkü fazla kilolar pek çok bilinen birçok hastalıktan daha tehlikeli. Sizde sorunun sadece tiroid bozukluğundan kaynaklandığını zannetmiyorum. Siz önce bir endokrinoloğa müracaat edin ve tiroid, şeker vb. durumları gözden geçirtin. Bence gebe kalabilmeniz ve sağlıklı bir gebeliğin devamı için sizin kilo vermeniz gerek. Eğer bu kilo ile gebelik olursa korkarım pek çok sorun ortaya çıkabilir. O halde önce hormonal durumu düzelteceğiz. Bu şekilde kilo normale dönecek sonra sağlıklı bir gebelik ve güzel bebeğiniz olacak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ameliyat mı yoksa kemoterapi mi?

Annem 55 yaşında. Doktora gitti. Doktoru karnında su olduğunu söylemiş ve yumurtalıklarda kistler tespit etmiş. İğne ile alınan biyopside de kanser saptandı. Doktorumuz önce kemoterapi yapılmasını öneriyor. Bu doğru bir yaklaşım mı? Danıştığım kişiler hep “Önce ameliyat” dediler. Sizin fikrinizi öğrenebilir miyim?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kanseri çok sinsi hareket eden ve erken dönemlerde hemen hiç belirti vermeyen bir tümör. Bu nedenle bir sene önce bir şey bulunamamış olabilir. Yumurtalık tümörlerinde yıllardır uygulanan kural şu: Hasta ameliyat edilir, rahim, yumurtalık, omentum (Karın ön duvarını örten yağlı doku), lenf nodları ve gereken vakalarda apandis çıkarılır. Bunun dışında karın içinde tümörün görüldüğü her yer temizlenir. Amaç içeride hiç tümör bırakmamaktır (Bu ameliyatı en başarılı olarak jinekolojik onkoloji eğitimi almış biri yapabilir). Kemoterapi böyle yapılmış bir ameliyattan sonra verilirse başarı oranı epey yüksek olur. 1 santimden daha büyük tümör bırakılırsa bundan sonra yapılan tedavi ne olursa olsun, başarı oranı çok düşük olmaktadır.

Haberin Devamı

Çok sancılı geçiyor

Adet sancılarım çok şiddetli olduğu için doktora gittim ve ultrason çekildi. Ama bir şey bulunamadı. Ağrı kesici kullanıyorum. İleride karşıma ciddi bir sorun çıkarır mı ve bu konuda ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adetlerinizde çok sancı olduğu halde muayenede bir soruna rastlanılmamış... Doktorunuzla görüşün, doğum kontrol hapları bu gibi durumlarda işe yarayabiliyor. Eğer doktorunuz da uygun görürse kullanmanızda yarar olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder