Erdoğan Arıpınar Kim şampiyon olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Kim şampiyon olacak?

Yazılarımda pek futbola yer vermem. Bence ülke sporu için üzerinde durulacak çok daha önemli konular var. POSTA’nın sevgili okuyucuları ilk günden bu yana; daha çok böyle konulara değindiğimi görmüşlerdir. Değinmeye de devam edeceğim. Amma bugün futbol yazıyorum. Bilim dünyasında tahminler, varsayımlar hesaplanırken standartları belli veriler esas alınır. Yani biraz eskimiş terimle ‘istikrar’a bakılır. Süper Lig’in ilk yarısının bitmesine az kaldı. Bence bugün bile lig sonunu yaklaşık da olsa tahmin etmek çok güç. Sizlere geçen yıldan bir örnek vereyim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Önümde ülkemizin önde gelen bir gazetesinden kesilmiş bir kupür var. Tarihi 7 Ağustos 2009 Gazete Süper Lig’de yer alan 18 takımın teknik direktörlerine şu soruyu sormuş: “Süper Lig bu yıl nasıl bitecek?” 2’si hariç 16 teknik direktör bu soruyu cevaplamışlar.

16 teknik adam içinde Bursaspor’dan ancak üçü söz etmiş. Onlar da başta kendi teknik direktörü olduğu halde 4’üncülükten yukarı çıkamamış. Ertuğrul Sağlam, “4-5’incilik için Bursa, Trabzon, Sivas, Kayseri savaşırlar” demiş. Kasımpaşa’nın Teknik Direktörü Besim Durmuş Bursaspor’a 5’incilik vermiş, Mehmet Özdilek ise “5’incilik için Bursa ve Gaziantep, Sivas’ı zorlar” demiş. 2009-2010 sezon sonu puan cetveline birlikte bakalım: 1-Bursaspor, 2-Fenerbahçe, 3-Galatasaray, 4-Beşiktaş, 5-Trabzonspor, 8-Kayseri, 15-Sivas...

Bunun bir tek sebebi var. Takımların sık sık teknik direktör değiştirmeleri, standart bir oyun tarzları olmaması, özellikle dış transferlerin tam inceleme yapılmadan gerçekleştirilmesi, halk tabiri ile takımların günlerinin günlerine uymaması. Futbolu bir bilim olarak kabul eden ülkelerde ise her oyuncunun her takımın maçlarından sonra analizi yapılıyor. Takımda yer alanların gerçek yerlerinde oynatılıp oynatılmadıkları tespit ediliyor. Rakip takımlar için de aynı yöntem uygulanıyor. Gerçek futbol yazarları da tahminlerini böyle yapılıyorlar.

Yıllar önce de yazmıştım. Guardian gazetesi futbol yazarı Desmond Hakket, İngiltere-Rusya maçından önce yazısına şu başlığı koymuştu: “Rusyaya 5 gol atarız” ve gerekçesini açıklamıştı. Ben iki yıldır hem İngiliz hem de Rus Milli Takımı’nın tüm maç ve antrenmanlarını izledim. Ertesi gün İngiltere, Rusya’yı 5-1 yenmişti. Sorumuzu tekrarlayalım: “Kim şampiyon olur?” Cevabı: “Gönlümüzdeki kim yatarsa yatsın onu ancak Tanrı bilir...”

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder