Serra Ababay "Kime çekti bu çocuk?"
HABERİ PAYLAŞ

"Kime çekti bu çocuk?"

Haberin Devamı

Çocukların kişiliklerini oluşturan iki ana unsur vardır. Doğuştan gelen özellikler ve çevrenin etkileri. Çevrenin etkileri kısaca ebeveyn tutumları olurken, doğuştan gelen özellikler ise mizaçtır. Mizaç, çocuğun doğasında olan, oldukça zor değişen, genetik kökenli bireysel farklılıklardır.

Araştırmacıların mizaç özelliklerine karar vermek için çocukların; aktivite düzeyi, tepkilerinin yoğunluğu, yaklaşma/çekingenlik davranışları, uyum, konsantrasyon, düzen (uyku, tuvalet), duyu eşiği (ses, ışık, kokuya tepki), baskın ruh hali (neşeli, ciddi) ve dikkat süresine bakar. Çocuklar, bu özelliklerinin seviyesine göre farklı mizaç grubunda yer alırlar.

3 temel mizaç tipi vardır:

1) Kolay çocuklar: Mutlu, sakin, işbirliği içinde ve yeni ortamlara çabuk alışabilen çocuklardır. Bu çocukların ailelerinde genellikle, “Çıtım çıkmazmış, saatlerce oyuncaklarımla oynarmışım” diyen bir akrabaya rastlanır.

2) Zor ısınan, tedbirli çocuklar: Yeni ortamlara geçişlerde zorlanır, daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Geçişlerde içe kapanır, ancak sonrasında açılırlar. Geçişlerden önce açıklama yapmak ve ani değişiklikler yapmamak önemlidir. Bu çocukların ailelerinde genellikle “Ben de böyleydim, çok çekingendim” diyen bir akrabaya rastlanır.

3) Zor çocuklar: Hareket seviyesi yüksek, kurallara uymakta ve geçişlerde zorlanan, ağlama veya öfke krizleri ile tepki veren çocuklardır. Genellikle olumsuz duygular ve dürtüsel tepkiler hakimdir. Bu tip çocuklarla baş etmek ebeveynler için yorucu ve öfke verici olabilmektedir.

Bu çocukların ailelerinde “Annemler hep anlatır, çok ağlarmışım” diyen bir akrabaya rastlanabilir. Ebeveynlerin mizaç tiplerine dair bilgileri olması, davranışların kasıtlı olarak yapılmadığını anlamaları ve zorlanılan alanları fark etmeleri adına önem taşır.

“Zor çocuklar” ve aileleri diğer çocuklara oranla daha fazla zorluk yaşar ve desteğe ihtiyaç duyar. “Zor çocuklar” hakkında önerilerimi haftaya okuyabilirsiniz.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder