Dünya Kimyasal silahların imhası devam ediyor

Kimyasal silahların imhası devam ediyor

Paylaş
Kimyasal silahların imhası devam ediyor

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) misyonlarından biri olan Suriye'deki kimyasal silahların imhası konusunda sağlanan ilerlemenin devam ettiği belirtildi

KSYÖ ve BM Suriye Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine kapalı oturumda, Suriye'deki kimyasal silahların imhasına ilişkin son gelişmeler hakkında telekonferans yöntemiyle brifing verdi.

Haberin Devamı

Brifingde Kaag'ın, BMGK üyelerine, Suriye'nin kimyasal silahların imhası konusunda ''iyi ilerleme'' sağlandığını bildirdiği belirtildi.

ABD tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin ''Öncelikli A'' kimyasallarının yüzde 60'ına Akdeniz'de uluslararası sularda bulunan Cape Ray adlı gemide işlem yapıldığı ve tamamına işlem yapıldıktan sonra da atık maddelerin imha için Almanya ve Finlandiya'ya gönderileceği belirtildi.

Toplantıda ayrıca, Suriye'nin bildirdiği kalan 12 kimyasal silah tesisinin yıkım şekilleri konusunda çalışmaların devam ettiği ve yıkımın 6 ayda tamamlanmasının planlandığı ifade edildi.

BMGK toplantısına başkanlık eden İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, İngiltere'nin bu hafta içinde ''B proküsörleri''nin ve ''hidroklorik asitler''in imhasını yapacağını bildirdi.

Büyükelçi Grant, toplantıda ayrıca BMGK üyelerine, Suriye rejiminin önceki beyanındaki farklılıklar konusunda da bilgi verildiğini belirtirken, KSYÖ-BM ekibinin eylül ayında Suriye'nin başkenti Şam'a bir ziyaret daha yapacağını kaydetti.

KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve Kaag, haziran ayında yaptıkları açıklamada, Suriye’nin yurtdışında imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının tamamının ülke dışına çıkarıldığını bildirmişti.

Haberin Devamı

AA