Ekonomi Kira sözleşmesini yenileyecekler bu rakama dikkat!

Kira sözleşmesini yenileyecekler bu rakama dikkat!

Paylaş
Kira sözleşmesini yenileyecekler bu rakama dikkat!

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon kişi ya evi için ya da iş yeri için mülk sahibine kira ödüyor. Kiracıların kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri de yeni yılda kiraya ne kadar zam geleceği oluyor. İşte kira zammında dikkat etmeniz gereken püf noktaları...

20 milyon kişi ya kiralık evlerde yaşıyor ya da işyeri için mülk sahibine kira ödüyor. Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Her yıl yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Ancak bunun yasal bir sınırı var ve bu sınır 1 Temmuz 2012’de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda.

ÜFE BAZ ALINIYOR


Taraflar anlaşsa da zam bu sınırı aşamaz. Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde konut için kira artışının, İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyon ile karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapılıyor. ‘ÜFE ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması alınacak’ diyene aldırmayın.

12 AYLIK ORTALAMAYA BAKILIYOR


ÜFE’ye bakarken aylık veya yıllık değil, son 12 aylık ortalama oranlara bakılacak. Dün açıklanan Mart enflasyonuyla Nisan’da kiraya yapılacak zam oranı da ortaya açıktı. Buna göre; sözleşmesi bu ay bitecek olanlar yüzde 15.35 zamla yenileyecek. Bu tavan fiyat. Anlaşmaya göre; bunun altında kira artışı belirlenebilir. Örneğin; son kirası 1000 lira olan Nisan itibarıyla 1153.50 lira olacak. Yıllıkta maliyet 1842 lira artacak.

Haberin Devamı